До Черкас привезуть «людяну» виставу

До Черкас привезуть «людяну» виставу

Острів, село, мрії та каліка. Тремтливу для душі, класичну трагікомедію «Cripples of Inishmaan» («Каліки Інішмаану») за п’єсою відомого ірландського драматурга Мартіна МакДонаха покажуть у Черкасах. Її представить на розсуд містянам єдиний англомовний театр в Україні Київський «ProEnglish Theatre», заснував який уродженець Черкас Олександр Боровенський.

«Cripples of Inishmaan» («Каліки Інішмаану») – це четверта вистава «ProEnglish Theatre» і друга, яку покажуть у Черкасах. Торік у листопаді «ProEnglish Theatre» показував черкасцям виставу за твором короля жахів Стівена Кінга «Something in the Mist» («Щось у тумані»). За словами Олександра Боровенського, то було криваве й динамічне дійство, а цього разу вистава буде більш людяною.
– «Каліки Інішмаану» – це п’єса про людські відносини, про те, що може трапитися з людьми, коли вони опиняються на невеличкому острові, де всі знають одне одного і все про одне одного, всі мріють втекти з цього острова. Інішмаан – саме такий острів, а за устроєм він чимось подібний до українського села, – розповідає засновник «ProEnglish Theatre» і заодно режисер постановки Олександр Боровенський. – Головний герой вистави – каліка Біллі, який має проблеми з пересуванням. Проте він мріє поїхати з острова до Голівуду й стати там актором. Чи вийде це в нього – ми покажемо.

Над постановкою театрали працювали понад 5 місяців. До слова, актори цього театру – це випускники театральної студії «ProEnglish Theatre». На сцені задіяли 9 акторів студії. Для багатьох учасників – це перша робота, а оскільки вистава досить серйозна, то й труднощів було чимало.
– По-перше, потрібно було навчити акторів працювати, по-друге, це потрібно було зробити сам антураж сцени. Як виявилося, у Києві дуже важко знайти мішковину, а нам вона дуже потрібна для створення сільської атмосфери. І останнє, нам потрібен був човен. Ми шукали спочатку його в Україні, а потім змайстрували самі. Маємо сподівання, що він колись і попливе, хоча ми ще не перевіряли, – каже режисер. – Смішних моментів теж не бракувало під час підготовки вистави. У акторів є таке правило, що все, що має зробити актор, на собі має перевірити режисер. І у нас у постановці є такий момент, де потрібно яйце розбити об голову людині, от… на мені це й перевірили.

П’єсу ірландського драматурга Мартіна МакДонаха обрали з-поміж 60 п\’єс сучасної драматургії. В Україні поставили лише 3 вистави на основі творів цього митця. Восени вистава «Cripples of Inishmaan» («Каліки Інішмаану») попрямує на фестиваль «Золота Хортиця» у Запоріжжі.

А прем’єра постановки «Каліки Інішмаану» від «ProEnglish Theatre» у Черкасах відбудеться вже 8 липня о 19-00 у ЦДЮТ (вул. Смілянська, 33).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x