Державна екологічна інспекція у Черкаській області спільно із Держрибоохороною Черкащини станом на 11 серпня встановила три факти загибелі риби на території Чорнобаївського, Уманського та Городищенського районів. Аби з’ясувати причин загибелі риби відібрали проби води. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ЧОДА.
За результатами проб виявили перевищення по хімічному та біологічному споживанню кисню та амоній-іонах. Отож імовірними причинами загибелі риби є зниження швидкості течії, підвищення температури води, підвищення вмісту біогенних забруднюючих речовин. Особливе занепокоєння викликає підвищення концентрації синтетичних поверхнево-активних речовин (СПАР) та фосфатів, які практично не знешкоджуються застарілими очисними спорудами.
Державна екологічна інспекція у Черкаській області направила керівні листи райдержадміністраціям та установам щодо організації заходів по недопущенню заморів риби та ліквідації можливих наслідків задухи, що погіршують умови існування водних живих ресурсів. Необхідно в першу чергу утилізовувати біологічні залишки, що утворюються при загибелі водних живих ресурсів.