Хліб знову подорожчає?

Хліб знову подорожчає?

Останні роки врожаї зернових культур в Україні, й Черкащині зокрема, зростають. Однак, незважаючи на це, ціни на прилавках із хлібом б\’ють рекорди. Цього року врожай буде меншим через несприятливі погодні умови. Тож нинішній рік не стане винятком. Принаймні, саме так стверджують експерти. Спеціалісти вважають, що ціни на головний харчовий продукт можуть зрости до 20 %. Єдина втіха: відбудеться це не одразу, а поступово – протягом осені й зими.

Для Марії Пилипенко хліб є мало не єдиним продуктом, без якого вона не уявляє свого життя.
– Ще з дитинства батьки навчили шанувати хліб і ставитися до нього з повагою, – говорить пенсіонерка з Черкас. – Казали, що він коштує дорожче золота. У ті часи це був такий собі мовний вираз, але сьогодні вже йде до того, що слова ці сприйматимуть буквально. Адже на мою пенсію цього продукту багато не накупишся, а якщо ще подорожчає, то взагалі залишиться просто померти з голоду. Аби жила в селі, як колись в молодші роки, то, мабуть, отримувала б зерно на пай, молола на борошно та й пекла б собі сама якісь балабушки. А тут у чотирьох стінах не дуже напечеш, особливо коли і за воду, і за газ, і за світло треба платити. Навіть не знаю, як далі житиму…
Як повідомляють на офіційному сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України, станом на середину вересня в Україні зібрали 38,2 млн тонн зерна на площі 9,9 млн га. Зокрема, ранніх зернових та зернобобових культур зібрано 37,5 млн тонн на площі 9,7 млн га. При цьому в 15 областях України зафіксували максимальну середню врожайність пшениці. Валовий збір пшениці становить 26,6 млн т при врожайності 41,8 ц/га. Однак, подібна ситуація не скрізь. Засушливе літо та інші природні аномалії негативно вплинули на формування більшості культур. Найбільше постраждали Черкаська, Полтавська та Кіровоградська області. Тож згідно з оцінками спеціалістів, врожай цього року рекордним не буде, хоча для внутрішнього споживання та й на експорт зерна вистачить.
Експерти кажуть, що ціни на борошно в Україні виростуть уже у вересні. А отже, до кінця року подорожчає і хліб. Пояснення просте: зростає ціна на зерно на світових ринках. А це значить, що ростиме вона і в Україні.
– Внутрішні ціни на хліб в Україні залежать від зовнішніх цін у світі, – відзначає голова Асоціації фермерів і приватних землевласників України Іван Томич, – а на всіх міжнародних ринках вони ростуть. Загалом ріст цін на хліб у нас не буде стрімким, але протягом зимового періоду однозначно підвищення цін на хліб буде. Ціна на нього зросте до 20 відсотків. Водночас підвищення вартості хліба відбудеться не в один момент, а пройде у два–три етапи.
Спеціалісти стверджують, що менший, ніж торішній урожай зерна в Україні цього року ніяк не вплине на ціну хліба в Україні. Адже 5 мільйонів тонн зерна, що використовують для внутрішнього споживання, є лише невеликою часткою від усього зібраного врожаю. Але зменшення врожайності впливає на експортний потенціал країни в цілому, а отже, і на її рівень економіки загалом.
− На жаль, зважаючи на низку чинників, прогноз щодо подорожчання хліба недалекий від істини, – зауважує доктор економічних наук, професор, начальник науково-дослідної частини ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Євген Кирилюк. – До цих чинників слід зарахувати зростання цін на внутрішньому ринку на пшеницю. По-перше, її зібрали на 1,6 млн т менше, ніж торік. По-друге, зросла її собівартість унаслідок зростання мінімальної заробітної плати до 3 200 гривень, а також зросли ціни на пально-мастильні матеріали і комплектуючі. По-третє, знизилися перехідні запаси пшениці через рекордні темпи її експорту в 2016/17 маркетинговому році. Крім того, прогнозують зростання витрат у самій хлібопекарській промисловості, адже з 1 січня 2018 р. у бюджеті заклали зростання мінімальної заробітної плати до 3 723 грн. Також неминуче збільшення виробничих і транспортних витрат через зростання цін на бензин і дизельне пальне, які переважно імпортуються, внаслідок певного зниження курсу гривні.
Подорожчання хліба експерти також пояснюють тим, що в Україні залишається все менше виробників цього продукту. Раніше в кожному регіоні було багато заводів, які випікали хліб. Нині ринок монополізується, через певний час залишиться лише декілька великих підприємств. Існують також й інші чинники.
– Прогнозоване зростання мінімальної заробітної плати і певне падіння курсу гривні, яке закладене в бюджеті в будь-якому разі зумовить певне зростання собівартості вітчизняних товарів і послуг і, відповідно, цін на них, – продовжує Євген Кирилюк. – Тому вже й зараз розходяться прогнози з боку Уряду і Нацбанку щодо рівня інфляції в 2018 році. Зростання цін стосуватиметься передусім імпортної продукції, а також вітчизняної продукції, в структурі собівартості якої велика частка заробітної плати, палива, енергії.
Загалом, враховуючи загальний політико-економічний курс розвитку нашої країни, нинішнє подорожчання хліба не буде останнім. Адже його вартість поступово «підтягується» до європейських цін.
– Хліб є одним із головних продуктів нашого столу, – говорить голова Асоціації постачальників торгових мереж України Олексій Дорошенко. – Це має глибоке історичне коріння і є незмінним донині. Розуміючи, що внутрішні ціни на продукти, ростуть до рівня європейських, ми бачимо наступного лідера підвищення – хліб. Питання лише в тому, за який час це відбудеться.
Пан Олексій відзначає, що організація, яку він очолює, вивчила ціни на звичайний чорний хліб у магазинах європейських країн. За його словами, найдешевший хліб продається в Литві. Якщо перевести на наші грошові одиниці, середня ціна за 1 кг становить 33 грн 70 коп. У Білорусі житній хліб обійдеться в 34 грн 40 коп, в Естонії – 35 грн 20 коп, а в Польщі – 41 грн 40 коп. Найдорожчим у Європі хліб є в Угорщині. Тут його вартість становить 66 грн 20 коп. В Україні ж «європейська» ціна на чорний хліб, за словами експертів, має становити 21 грн за 1 кг. Можна підрахувати, що звичайний буханець (вага якого має бути в межах 700 г) коштуватиме 14 грн 70 коп. Зрозуміло, що вартість решти різновидів хлібобулочних виробів теж коштуватиме відповідно.

Владислав Бедринець, Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x