Черкащани стали менше хворіти на туберкульоз

Черкащани стали менше хворіти на туберкульоз

За даними ВООЗ, у 2008 році в усьому світі зареєстрована рекордна кількість хворих на туберкульоз, які не піддаються медикаментозному лікуванню. Імовірно, що в найближчі роки ще близько 50 млн людей можуть бути інфіковані стійкими до препаратів мікобактеріями. Експерти ВООЗ відзначають високі темпи поширення хвороби в країнах колишнього Радянського Союзу. При цьому, на Україну і Азербайджан припадає 29% всіх нових випадків захворювання.

Поширенню туберкульозу сприяє … економічна криза

– В Україні й, зокрема на Черкащині, останніми роками ситуацію із захворюванням на туберкульоз вдалося дещо стабілізувати, – говорить головний позаштатний фтизіатр департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Дар’я Левандовська. – Так, в нашій області впроваджена цілісна система виявлення, діагностики, лікування й соціальної підтримки хворих на туберкульоз. Проте, в умовах погіршення фінансово-економічного становища в країні, а також одночасного поширення епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу знову створюються умови щодо ускладнення епідемічної ситуації.

Туберкульоз – інфекційна хвороба, яку викликає надзвичайно стійкий у зовнішньому середовищі збудник – мікобактерія туберкульозу. Найчастіше джерелом інфекції є хвора людина, інфікування відбувається повітряно-крапельним або повітряно-пиловим шляхом. Слід пам’ятати, що інфікування мікобактерією туберкульозу не обов’язково призводить до захворювання, але є стани організму, які сприяють прогресуванню інфекції й розвитку захворювання.

Нині рівень обізнаності населення щодо проблеми туберкульозу, за словами фахівця, не можна вважати задовільним. Кожен із нас і, особливо, люди, які належать до так званих груп ризику, повинні знати, що захворюванню сприяє наркоманія, алкоголізм, ВІЛ-інфекція, цукровий діабет, виразкова хвороба шлунку та дванадцятипалої кишки, шкідливі професійні впливи, паління, а також контакт із хворими на заразні форми туберкульозу. Найбільш дієвим способом профілактики є ведення здорового способу життя, заняття спортом, дотримання санітарно-гігієнічних норм, приділення належної уваги стану свого здоров’я.

Батьки – проти вакцинації від туберкульозу

Тривожним є зниження рівня охоплення дитячого населення туберкулінодіагностикою і вакцинацією, що з 2011 року постійно зменшується. Особливо це турбує на тлі поширення захворюваності на туберкульоз саме серед дітей.

– Сьогодні туберкулінодіагностика і вакцинація, згідно з чинними наказами МОЗ України, проводяться тільки за згодою батьків, і кількість їхніх відмов, на жаль, зростає, – стверджує Дар’я Олександрівна. – Тому особливо важливим є донесення до батьків інформації про ситуацію з туберкульозом. Вони мають усвідомлювати необхідність проведення туберкулінодіагностики, а також вакцинації, що сприяє зменшенню захворюваності.

Туберкульоз у цифрах

Протягом 2013 року на Черкащині на туберкульоз захворіло 776 осіб, що на 2,4% менше, ніж у 2012-му, і становить 61,3 на 100 тис населення (в Україні – 67,9). Зменшилася захворюваність і серед дитячого та підліткового населення. Так, торік на туберкульоз вперше захворіло 24 дитини, віком 0 – 17 років, що становить 11,5 на 100 тис дитячого населення (в Україні – 11,7).

Питома вага бактеріального туберкульозу торік дещо збільшилась і становить 51,5%, проти 49,4% за 2012 рік, що говорить про покращення лабораторної діагностики туберкульозу. Питома вага деструктивних форм туберкульозу в 2013 р. становить 37,9%, проти 41,6% за 2012 р., що на 8,9% менше.

Захворюваність на ВІЛ-асоційований туберкульоз зменшилася на 8,5%, порівняно з аналогічним періодом 2012 року, й становить 10,7 на 100 тис населення.

Позитивним показником є зменшення захворюваності на рецидиви туберкульозу. Так, торік на рецидив захворіло 114 осіб, що становить 9,0 на 100 тис населення, проти 10,5 за 2012 р.

Станом на 1 січня 2014 року з приводу активного туберкульозу на диспансерному обліку в області перебувало 1 209 осіб, що становить 95,6 на 100 тис населення (в Україні – 135,9). 86,6% хворих перебувають на диспансерному обліку з приводу туберкульозу легень. На кінець 2013 року на обліку з приводу активного туберкульозу перебувала 21 дитина віком 0 – 14 років. Поширеність активного туберкульозу серед підліткового населення торік становила 20,4 на 100 тис підліткового населення, проти 29,2 у 2012 році. Зменшилася також кількість хворих на ВІЛ-асоційований туберкульоз. Так, у 2012 році захворюваність становила 21,7 на 100 тис населення, у 2013-му – 16,4 на 100 тис населення, що на 24,4% менше.

Показник смертності від туберкульозу за минулий рік зменшився на 1,9% і становить 10,4 на 100 тис населення. Зменшилась також смертність від ВІЛ-асоційованого туберкульозу. Так, від поєднаної патології торік померло 60 осіб, що становить 4,7 на 100 тис населення, що на 24,2% менше, ніж у 2012 році.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x