Чиста вода у кранах корсунців буде завдяки українсько-німецькому партнерству

Чиста вода у кранах корсунців буде завдяки українсько-німецькому партнерству

Із проблемою питного водопостачання Корсунь-Шевченківський стикається давно. Колись одна з найчистіших річок України Рось забруднена стічними водами і діяльністю людей настільки, що траплялися надзвичайні ситуації: подача води на місто припинялась через нездатність очисних споруд довести її до стандартів якості. Другий бік проблеми – старі водопровідні мережі. «Головним болем» міського водоканалу стали пориви водопроводу, особливо взимку. Від цього – і перебої в постачанні води на час ремонту, і якість самої води.
І ось корсунці побачили світло в кінці тунелю: 15 листопада у районному будинку культури відбулась конференція «Чиста вода для Корсуня». Звучала вона двома мовами: українською та німецькою. Адже учасником конференції була делегація з німецького міста-партнера Гіфхорна, яку очолював бургомістр Маттіас Нерліх. Вперше за майже 30-річну історію партнерства два міста втілюють спільний соціальний проект, спрямований на забезпечення міста чистою питною водою.

Проект «Чиста вода для Корсуня» здійснюється за підтримки програми «Муніципальне партнерство з Україною – швидкий стартовий пакет України» ТОВ Engagement Global за дорученням Федерального міністерства з економічного співробітництва Німеччини. Маттіас Нерліх підкреслив на конференції: «Цим спільним проектом ми, як місто-побратим, хочемо зробити свій внесок у стабільне і надійне водопостачання Корсуня. Ми підносимо партнерство на новий рівень. Я впевнений у здійсненні проекту».
Перший конкретний крок вже зроблено: за участю влади Гіфгорна виготовлена проектно-кошторисна документація на реконструкцію та розширення водопровідної мережі міста. На запитання учасників конференції міський голова Олександр Гайдай повідомив, що вартість реконструкції становить 13,7 мільйона гривень – сума, не підйомна для міського бюджету. «Будемо звертатися і до Фонду регіонального розвитку України, і до народних депутатів, і до інвесторів», − сказав він.

Допомогу в організації фінансування проекту пообіцяли і гіфгорнці. В інтерв’ю засобам масової інформації Маттіас Нерліх заявив: «Ми раді, що змогли завершити перший етап проекту, що на столі повний пакет документів на реконструкцію водопровідної мережі. Зараз вивчаємо джерела фінансування, щоб у 2018 році почати роботи з реконструкції та розширення водогону. − І додав: − Я захоплююсь мужністю керівників району, міста і водоканалу, які рішуче взялись за цю справу. Водопостачання − це віковий проект, у нас це є вже давно. Я обіцяю, що ми будемо розвивати партнерство. Це – довга спільна дорога».
До речі, учасники конференції зачепили ще одну важливу тему, від якої залежить якість води у Росі, а значить і в кранах городян. Це екологічна тема, зокрема відведення нечистот. Багато жителів прибережних вулиць скидають стоки у річку або ж змушені платити шалені суми за використання асенізаційних «бочок». Давно не відповідають призначенню і поля фільтрації водоканалу. Цю проблему місцевій владі рано чи пізно також доведеться розв’язувати.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x