Кальцій – для міцних кісток і нервів

Кальцій – для міцних кісток і нервів

Кальцій (Ca) – це макроелемент, що виконує основну будівельну функцію в організмі. Міцні кістки і зуби – це завдяки достатній кількості кальцію в поєднанні з фосфором. Однак тільки цим роль кальцію для організму далеко не закінчується.
99 % кальцію міститься в кістковій тканині, емалі і дентині зубів. Деяка його кількість є у нервах і м\’яких тканинах. Кальцій входить до складу крові, тканинних і клітинних рідин. Він бере участь у згортанні крові й знижує проникність стінок судин, перешкоджає проникненню в клітини шкідливих вірусів і алергенів.

Кальцій виконує такі важливі функції:
– стимулює функції деяких гормонів та ферментів;
– стимулює вироблення інуліну;
– чинить антиалергенну та протизапальну дію;
– зміцнює захисні сили організму;
– впливає на синтез білка і нуклеїнових кислот у м\’язах;
– впливає на процеси відновлення в організмі водного балансу;
– створює ефект облужнювання в кислотно-лужного балансу поряд із калієм, натрієм, магнієм.
Кальцій необхідний для передачі нервових імпульсів. Від нього залежить процес м\’язового скорочення, необхідного для підтримки здоров\’я серцево-судинної системи, регуляції нервової системи.

Кальцій має здатність запасатися в структурі довгих трубчастих кісток. При недостатньому надходженні кальцію в організм він разом із фосфором запозичується з кісткової тканини. Саме тому при дефіциті цього мінералу псуються кістки та зуби.
Кальцій належить до важко засвоюваних речовин. Попри те, що він міститься у багатьох продуктах харчування, забезпечити ним організм не просто. Ускладнюють його засвоєння злаки, щавель, шпинат, сода, солодощі та інші кислоти, концентровані вуглеводи. Кальцій добре всмоктується з молокопродуктів, чому сприяє лактоза (молочний цукор). Він перетворюється в кишечнику в молочну кислоту завдяки наявним там бактеріям.
Засвоєнню кальцію також сприяє лимонна кислота й амінокислоти, що утворюють із ним добре розчинні й легко всмоктувані сполуки. Кальцій легше засвоюється з достатньою кількістю жирів. Варто відзначити, що здатність засвоювати кальцій посилюється у жінок під час вагітності. Попри те, чимала кількість жінок при надії потерпають від нестачі цього мінералу, що спричинено необхідністю побудови скелета малюка. Зазвичай лікарі призначають у такій ситуації відповідні мінеральні комплекси.
Найбільш явною ознакою дефіциту кальцію вважається крихкість кісток і біль у них. Ламкість нігтів, волосся, крихкість зубів теж є симптомами нестачі кальцію в організмі.
Що ж до нервової системи, нестача кальцію може проявлятися у вигляді дратівливості, швидкої стомлюваності, тривожних станів. Часті судоми, крихкість судин, гіпертонія, параліч лицьового нерва і навіть передчасна сивина можуть бути ознаками нестачі кальцію.
Джерелами кальцію є молоко і продукти молочного походження (тверді сири, сир кисломолочний), а також яйця, горіхи, риба, зелені овочі, салати, зелень. Запас кальцію може поповнити насичена цим мінералом питна вода. Із водою в організм надходить від 10 до 30 % кальцію залежно від її жорсткості.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x