Як правильно пити і закушувати?

Як правильно пити і закушувати?

Новорічне застілля зазвичай не обходиться без алкоголю. Навіть якщо компанія, яка зібралася, звикла дбати про здоров’я, без келиха шампанського опівночі святкова ніч навряд чи вдасться. Тому пропонуємо до вашої уваги деякі правила грамотного вживання міцних напоїв.

Чи можливо розрахувати оптимальну дозу алкоголю?
Наркологи кажуть: якщо людина не знає міри і не може вчасно зупинитися – це перша ознака алкогольної залежності. Тому таким людям слід зарубати собі на носі народне правило «не вмієш – не берись» і від міцних напоїв краще відмовитися взагалі.
Науковці вирахували допустимі обсяги вживання алкоголю, і, звичайно, ж це показник виключно індивідуальний, який залежить від віку, обсягів тіла, кількості рідини в організмі, наявності ферментів, необхідних для розщеплення алкоголю. Важливі і психологічні показники – люди артистичні та експресивні, як правило, напиваються швидше. Більш вразливі до хмільних напоїв жінки, особливо тендітної статури.
Стандартна доза, вирахувана у ВООЗ – 30 мл міцного напою. За вечір чоловікові з міцним здоров’ям, який хоче бути на ранок сповненим сил і ясних думок, дозволено не більше чотирьох прийомів, жінкам допустимо 2-3 порції.

Не «знижувати градус»
Вироблене у народі правило фахівці пояснюють таким чином: краще не змішувати напої взагалі. До речі, навіть безалкогольні газовані напої посилюють відчуття сп’яніння і навантаження на печінку. Щодо газованих напоїв – надайте перевагу не солодкому, а сухому шампанському, його організм сприйме простіше, а стан сп’яніння надовго не затримається.

Вершкове масло перед застіллям
Масло, як і будь-яка жирна їжа, відстрочує сп’яніння. Але жирова пробка рано чи пізно розсмоктується, і стінки шлунка почнуть вбирати в себе алкоголь. Відбувається ситуація «був тверезий, потім нічого не пам’ятаю». Найкраща закуска – вуглеводна їжа. Це, зокрема, картопля.
Обов’язково на столі має бути квашена капуста – у ній багато вітаміну С, натрію, магнію, калію, які ми активно втрачаємо, коли п’ємо алкоголь. Тож недарма в народі прийнято закушувати міцні напої солоними огірками і квашеними овочами. А мексиканці п’ють текілу із лаймом для того, щоб компенсувати втрату натрію і вітаміну С, які організм витрачає на те, щоб утилізувати продукти розпаду алкоголю.
І пам’ятайте: найкращі засоби від похмілля, якщо такий стан настав, – сон і чиста негазована вода. Жодні «антипохмеліни» не поставлять вас на ноги миттєво.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x