Хобі, які підвищують самооцінку, – поради психолога

Хобі, які підвищують самооцінку, – поради психолога

Про хобі, що знижують стрес та позитивно впливають на рівень самооцінки, «Новій Добі» розповіла кандидат психологічних наук ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Ольга Овчаренко.

Хобі, які підвищують самооцінку, – поради психолога

За словами психолога, «найнадійнішими» хобі, котрі надовго збережуть емоційне здоров’я є малювання, музичне мистецтво, читання, рукоділля, спортивні уподобання. Саме ці заняття сприяють вираженню любові та допомагають позбутися внутрішньої дисгармонії. Також, такі хобі знижують рівень стресу та підвищують рівень мозкової активності.

– Самооцінку підвищують продуктивні хобі. Непродуктивними найчастіше є не самі заняття, а мотиви, якими керується людина: компенсація своєї невпевненості, страхи, комплекси тощо. У результаті ця справа буде розчаровувати й не приносити ніякого задоволення, – говорить Ольга Василівна. – Людина наперед обирає хобі, яке буде підтверджувати її самоцінність. Коли особистість зайнята хобі, вона отримує задоволення від того, що вдається їй найлегше. Задоволення є спонукальним чинником і продукує набуття творчої енергії, наснаги для подальшої самореалізації. Наприклад, людина ставить собі завдання – прочитати книгу. Вона його виконує, тобто досягає поставленої мети, що є свідченням успішного самовияву в реальному середовищі. Це і впливає на підвищення самооцінки, зростання віри в самого себе.

Як зауважила Ольга Овчаренко, займаючись улюбленою справою людина поповнює енергетичні ресурси організму.

– Хобі часто не сходиться із професійними інтересами людини. Наприклад, Альберт Ейнштейн грав на скрипці, проте був науковцем. Зазвичай, у своєму захопленні кожна людина реалізує «потаємні» сторони своєї особистості, – відзначає пані Ольга. – Також, займаючись улюбленою справою людина «уникає» стану депресії. Адже при цьому, вона психологічно розвантажується – уникає пригніченості та емоційного виснаження. Хобі захищає від неврозів, спрямовуючи психічну енергію у конструктивне русло. На думку Еріха Фромма приємна активність, що не потребує витрат зусиль і пов’язана з розслабленням, регулює ритмічність роботи організму, урівноважує психіку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x