Як уберегтися від гепатиту А?

Як уберегтися від гепатиту А?

В Україні спостерігається погіршення епідемічної ситуації щодо захворюваності на вірусний гепатит А. Так, на території Черкаської області за 2016–2017 роки зареєстровано 105 випадків захворювання на вірусний гепатит А, з них 25 – це діти до 17 років. У місті Черкаси зафіксований 21 випадок серед дорослих і 3 випадки – серед дітей. Хвороба важка, може лишити по собі ускладнення, тому лікарі продовжують наголошувати на важливості профілактики зараження. Про це нам розповів лікар-інфекціоніст Богдан Миколайович Тищук.

Вірусний гепатит А (застаріла назва – хвороба Боткіна, хвороба брудних рук) – це гостра інфекційна хвороба, що передається фекально-оральним шляхом, уражає переважно печінку і травний канал. Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих та передається від людини до людини (після контакту з хворим) через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.
Вірус гепатиту А досить стійкий: при кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С – протягом кількох місяців. Вірус також витривалий щодо дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10 хвилин).
Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, що найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах). У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,50 С протягом перших 2–3 днів. Характерні також ломота в тілі, можливі легка закладеність носа, першіння та біль у горлі, покашлювання. Хвора людина відчуває загальну слабкість, швидку втомлюваність, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї.
На 3–4 день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива), помітний стає жовтий колір білків очей і слизової оболонки рота, жовтіють і шкірні покриви. Найбільш виражені прояви жовтяниці на 5–8 день захворювання. Можливе свербіння шкіри.
Хвороба може тривати від 7 до 50 днів (у середньому 15–45 днів). Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет. Загострення та рецидиви спостерігаються у 2–5 % хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов`язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників.
Найбільш дієвим етапом із ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення щеплень. Важливе також дотримання правил гігієни у колективах, громадських місцях.

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:
– використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв, дати відстоятися);
– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
– при неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану);
– перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом;
– строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x