У черкаському виші відбулася зустріч із кіборгами

У черкаському виші відбулася зустріч із кіборгами

Учора стрічка «Кіборги», перегляд якої відбувся у Черкаському державному технологічному університеті за сприяння «Черкасиоблкіно» зібрала аншлаг. Окрім розголосу, якого набув український повнометражний художній фільм «Кіборги. Герої не вмирають» режисера Ахтема Сеїтаблаєва за сценарієм Наталії Ворожбит, багатьох до кінозали вишу привело бажання особисто зустрітися та поспілкуватися з прообразами кіногероїв.
Така подія стала доволі символічною, адже в ЧДТУ навчалися і нині навчаються студенти-захисники Донецького аеропорту, яких за стійкість та мужність назвали кіборгами. Цього дня на захід зі своїми побратимами завітали випускник будівельного факультету ЧДТУ Олександр Тимошенко («Павук») і нинішній слухач Навчально-наукового центру післядипломної освіти та довузівської підготовки Олександр Гугля («Черкес»).

Почесними гостями Черкаського державного технологічного університету стали захисники Донецького аеропорту, які є прообразами мужніх героїв кінострічки «Кіборги»: Андрій Гергерт («Червень»), Андрій Шараскін («Богема») та Сергій Ільницький («Сокіл»).
Не оминули подію і представники влади та громадськості: випускник Черкаського державного технологічного університету, а нині перший заступник голови Черкаської облдержадміністрації Віталій Коваль, начальник Управління освіти і науки Черкаської обладміністрації Валерій Данилевський, заступник комісара Черкаського об’єднаного міського військового комісаріату підполковник Олександр Шиш і координатор волонтерської ініціативи «Наш батальйон», випускник ЧДТУ В`Чеслав Скічко.
− Сьогодні більше повинні говорити наші захисники, люди, які зараз присутні у цій залі: це Марго, Марадонна, інші бійці ДУК ПС і Української добровольчої армії. Насправді, я надзвичайно гордий з того, що маю честь товаришувати з усіма цими простими людьми, але водночас, героями, − наголосив у вітальному слові перший заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль. – Я сподіваюся, що після перегляду кінострічки, ви усвідомите значення української мови у повсякденному спілкуванні і зрозумієте, що герої поруч з нами, вони серед нас, у нашому суспільстві. Саме на таких героях, на міцності духу, на відданості традиціям, на вірі в Бога, в себе, в побратимів, в Україну і будується міцна українська нація.
Відтак, перед переглядом кінострічки з певними настановами до молоді звернулися захисники Донецького аеропорту, які стали прототипами кіногероїв.

У черкаському виші відбулася зустріч із кіборгами

− Ми – націоналісти, у нас найродючіша земля, найспівучіша мова, найкраща молодь, найбільший потенціал, − переконаний Андрій Гергерт («Червень»). − Ви повинні це розуміти, ви повинні сьогодні стати на місце тих хлопців, які охороняли аеропорт, тих, хто до сьогодні вже четвертий рік охороняють кордони нашої землі, боронять від страшного ворога. Після перегляду фільму, нехай для вас будуть значимими кольори нашого прапору: синьо-жовтий у мирний час і червоно-чорний, який використовують у боях. Нехай для вас має значення, на якій мові ви розмовляєте, як ви себе поводите один з одним. Я б щиро хотів, щоб у вас виникло бажання відповідати тим героям, яких ви побачите на екрані. Знайте, що ми – потужна нація, ми – дуже сміливі воїни, ми потенційно надзвичайно потужні, варто лише повірити в себе, повірити в свою країну. Будьте відповідальними, коли робите свій вибір, думайте, кого ви обираєте, як ви йдете обраною дорогою, ставте перед собою максимальні амбітні цілі й досягайте їх. Україна − найкраща, ви сьогодні – найкращі і ми обов’язково переможемо!

У свою чергу, Андрій Шараскін («Богема»), подякувавши побратимові за влучні слова, продовжив його думку та додав кілька слів, власне про сам фільм.

− Для усього світу стало очевидним кілька речей – те, що українці раптом піднялися і, без зброї, лише на потужному відчутті пуповинного зв’язку, почали відстоювати свої цінності, − зазначив Андрій Шараскін. − Ми живемо у прекрасний і величний час, тож негоже просто просиджувати, відбувати свій час, час, коли ми справді народжуємо нове життя, нову якість і потенціал незіпсованої, не лібералізованої України. Щойно ми зрозуміємо, що мирний наш прапор синьо-жовтий, а бойовий стяг чорно-червоний – отоді ми переможемо. Фільм «Кіборги» про людей. Це стовідсотково правдиві історії. Єдине, потрібно розуміти, що це не хроніка, а художній твір, переосмислений і поданий в авторському виконанні. Тому, не варто шукати документального підтвердження імен, бачень, послідовності ротацій чи подій. Цей фільм втілювався не як кіно про війну, а про людей, про тих сучасних українців, які живуть в цій країні. У стрічці справжні люди, правдиві історії, та абсолютно чіткі тексти.

Студент Черкаського державного технологічного університету Олександр Гугля («Черкес») спробував налагодити зв’язок зі студентами вишу.

– Для багатьох кіборг – це надлюдина, супергерой. Сьогодні я умисне не одяг форми, яку я ціную і якою пишаюся, аби показати вам, що я такий, як і всі ви, нічим зовні не відрізняюся від звичайних хлопців-студентів, − звернувся до молоді«Черкес». − Сьогодні я хочу, щоб більшість з нас переосмислила значення слова «патріотизм», яке, на жаль, останнім часом втратило своє першочергове значення і набуло певної заанґажованості. Сподіваюся, що після перегляду фільму кожен із вас зробить правильні висновки.
Зі щирими заохочувальними словами звернувся до всіх присутніх координатор волонтерської ініціативи та голова ГО «Наш батальйон» В`ячеслав Скічко.
– Активну громадянську позицію я формував саме тут, у стінах Черкаського державного технологічного університету. Скоро минає 20 років, як я його закінчив, – зізнався В`ячеслав Скічко. – Потрібно пам`ятати тих, кого з нами вже немає і тих, хто і досі на передовій. Від кожного з вас, від ваших дій зараз, як студентів, завтра, як працівників, залежить майбутнєУкраїни.

Підхопив слова побратима захисник Донецького аеропорту, випускник будівельного факультету ЧДТУ Олександр Тимошенко.

– Молодь – це наше майбутнє. Наступні 50 років формуватимуть українську державність студенти та випускники вищих навчальних закладів, – впевнений Олександр Тимошенко. – Я хочу подякувати всім черкащанам-волонтерам, адже, як боєць 95 батальйону − завжди був гордий тим, що я родом з Черкащини. Завдяки тому, що наші люди щирі, добрі і відверті ми завжди були краще забезпечені в тилу.

Заступник комісара Черкаського об’єднаного міського військового комісаріату підполковник Олександр Шиш виконав почесну місію та вручив відзнаку Президента України «За участь в антитерористичній операції» Олександру Гуглі.

Фоторепортаж із заходу можна переглянути тут

Начальник управління освіти і науки Черкаської обладміністрації Валерій Данилевський передав прототипам головних героїв фільму іграшкових ангелів, яких зробили діти із вадами слуху.
– У ці дні ми згадуємо трагічні події та робимо переоцінку своїх життєвих цінностей. Сподіваюся, що сьогоднішня зустріч стане для студентів вагомим поштовхом до саморозвитку, та усвідомлення людської значимості,− наголосив перед показом ректор ЧДТУ Олег Григор.
Після виступів поважних гостей, із глибокими переконаннями у силу непереможного українського духу, затамувавши подих, всі присутні спостерігали за історією одного двотижневого бойового чергування у вересні 2014 року.

Ольга Квятковська

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x