В області взяли курс на міжмуніципальне співробітництво

В області взяли курс на міжмуніципальне співробітництво

На Черкащині нарощуватимуть темпи з укладання договорів муніципального співробітництва. Нині наша область за кількістю зареєстрованих угод – у п’ятірці кращих у цій сфері у рейтингу Мінрегіону. У планах – активізувати напрям співробітництва територіальних громад. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ЧОДА.

Міжмуніципальне співробітництво передбачає об’єднання ресурсів та зусиль місцевого самоврядування на договірній основі. Все – для вирішення нагальних питань розвитку громад. Таке співробітництво дає можливість протестувати готовність до об’єднання в ОТГ. Водночас це також можливість зекономити кошти та напрацювати цікаві варіанти майбутньої співпраці.

Основними завданнями співробітництва є підвищення якості послуг, що надаються громадянам, розвиток місцевої інфраструктури, а також покращення муніципального менеджменту та ефективності діяльності органів місцевого самоврядування. Водночас при спільній роботі територіальних громад покращується здатність освоєння інвестицій та довіра з боку кредиторів, що дозволяє швидше отримувати позики та залучати кошти від міжнародних донорів.

Після ухвалення у 2014 році Закону України «Про співробітництво територіальних громад», в Україні загалом уклали 118 міжмуніципальних договорів між територіальними громадами. Полтавщина у цьому напрямку лідирує. Тут вже уклали та реалізували близько 50-ти угод.

Найбільш популярною сферою співробітництва територіальних громад, за статистикою Мінрегіону, є житлово-комунальна. На неї припадає 27 % зареєстрованих проектів. На благоустрій – 13 %, пожежну безпеку – 16 %, освіту, охорону здоров’я, соцзабезпечення – 25 %, інше – 27 %.

Нині громади Черкаської області зареєстрували 6 договорів міжмуніципального співробітництва. Коштом Держфонду регіонального розвитку вже успішно реалізували один договір у Чигиринському районі. Нею передбачено придбання техніки та обладнання для збору та вивезення твердих побутових відходів для місцевого КП.

Цьогоріч, як візначає заступник директора Департаменту регіонального розвитку ОДА Сергій Даниленко, планується зареєструвати у Мінрегіоні 20 договорів міжмуніципального співробітництва. У 2019 та 2020 роках – вже по 30.

– Торік наприкінці грудня був прийнятий План реалізації стратегії розвитку Черкаської області на період 2018−2020 рр, – говорить посадовець. – Однією із проектних ідей Плану є «Співробітництво територіальних громад Черкащини як важливий фактор регіонального розвитку», яке стало одним із стратегічних напрямків.

Аби досягти поставленої мети для територіальних громад області, за ініціативи Департаменту регіонального розвитку, проводитимуть навчання та кущові тренінги. Перший кущовий семінар «Майстерня співробітництва громад Черкащини» вже відбувся днями на базі Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування. Він зібрав майже 60 учасників з Черкаського, Кам’янського, Смілянського, Чигиринського районів, а також Степанківської, Білозірської, Ротмістрівської та Кам’янської ОТГ.

Завдяки тренерам з Черкаської Агенції регіонального розвитку та Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування, учасники мали змогу дізнатися про зміст та етапи впровадження договорів співробітництва, почути про добрі практики реалізації таких договорів в Україні та спробувати напрацювати свої моделі співробітництва. За результатами успішно проведеної роботи учасники отримали сертифікати Черкаського обласного Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Надалі підтримку та супровід для втілення проектів у діючі договори забезпечуватиме Департамент регіонального розвитку облдержадміністрації, Черкаська Агенція регіонального розвитку, Черкаський Центр розвитку місцевого самоврядування та Асоціація міст України.

Загалом, на Черкащині заплановано проведення п’яти таких кущових майстерень. Вони охоплять всю область. Мета – збільшення кількості та якості договорів співробітництва.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x