Як поліпшити обмін речовин?

Як поліпшити обмін речовин?

Обмін речовин, або метаболізм – це постійний потік біохімічних реакцій в організмі, завдяки якому в ньому підтримуються всі необхідні для життя процеси. Які чинники впливають на цей процес і як його поліпшити?
В організм енергія надходить із їжею, згодом вона спалюється. Цей процес найактивніше відбувається в м’язовій тканині. Тобто, якщо організм вчасно переробляє їжу в енергію, і ми витрачаємо її протягом усього дня, то обмінні процеси йдуть правильно, а ми підтримуємо свою вагу, гарну форму й фізичний стан. А якщо споживаної їжі забагато, то вона відповідно переростає в жирові відкладення.

Швидкість обмінних процесів у кожного індивідуальна й закладена генетично. Від неї залежить стрункість нашої фігури й здоров’я організму в цілому.
Вважається, що кожні 10 років обмін речовин сповільнюється приблизно на 10 %. Проте, знаючи певні правила, ми цілком можемо його підтримувати чи навіть прискорити. У роботі обміну речовин найбільше беруть участь нирки, печінка, кишечник, шлунок, шкіра, судини. Якщо вживати багато важкої, смаженої, солоної та солодкої їжі, ці всі органи й системи працюватимуть з підвищеним навантаженням, що призведе до уповільнення метаболізму. У цьому випадку проявляється схильність до повноти, органи виділення погано виконують роботу з позбавлення організму від шлаків.
Що може уповільнювати обмін речовин? Велика кількість простих вуглеводів, відсутність фізичних навантажень і спорту, нестача білка в денному раціоні для регенерації м’язів, зайва вага, дефіцит води в організмі.

У сучасному розумінні цього процесу поліпшити й прискорити найчастіше вважаються синонімами. Важливо визначитися, що є вашою кінцевою метою: здоров’я чи зниження ваги. Чудово, якщо ці два параметри збігаються, інакше можна завдати своєму організму непоправної шкоди. Тому слід обов’язково проконсультуватися з дієтологом і терапевтом та чітко встановити, що обмін речовин потребує корекції й для цього немає протипоказань.
Способи прискорення обміну речовин: фізичні навантаження, правильний сніданок, легка вечеря, білкові продукти, правильний питний режим, повноцінний сон, сауна, баня, гарячі ванни, антицелюлітний і силовий масажі, свіже повітря й сонячні ванни.

Реклама

1 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x