Черкащина готується до повені

Черкащина готується до повені

Під час засідання обласної комісії з ТЕБ та НС під головуванням заступника голови ОДА Костянтина Омаргалієва, розглядали питання підготовки до весняного водопілля та недопущення негативних наслідків.
Весняна повінь на річках Черкащини спостерігається щорічно, однак вона залежить в першу чергу від погодних умов і по-різному виражена. «Нова Доба» про це дізналася зі сторінки «Фейсбук» начальника Черкаського гідрометцентру Віталія Постриганя.
Водопілля формують 4 головних чинники: снігозапаси, зволоження та промерзання грунту, товщина льоду на водних об’єктах, а також інтенсивність та тривалість сніготанення навесні.
І в роки, коли ці фактори збігаються – спостерігається виражене водопілля.
Цьогорічна зима є нетиповою для останніх років. Розпочалася лише 9 січня. За два з половиною місяці надмірна кількість південних циклонів приносили в наші широти значні опади. З грудня по сьогоднішній день в області випало 1,5-2 НОРМИ опадів, що є 2 показником по кількості за увесь період спостережень після 1966 року. А з початку березня у Золотоноші вже випало 3 місячні норми опадів, що є абсолютним рекордом за 120 років.

На сьогодні грунт перезволожений. У метровому шарі маємо 175-190 мм продуктивної вологи, що вище середніх багаторічних значень та значно більше минулорічних показників. У крайніх східних районах області грунт мерзлий до глибини 36 см, що є надмірним показником для цього часу.
Такий стан підстильної поверхні говорить про те, що талі води слабко поглинатимуться грунтом.
Зараз в області висота снігу від 8 до 17 см, хоча такі снігозапаси невластиві для цього часу і за нашою аналітикою спостерігаються у нас 1 раз на 5-6 років.
Окрім цього, на території Білорусії та Росії, які є основними площами водозбору Верхнього Дніпра та Десни, залягає від 10 до 40 см снігу, що багато як для кінця березня.

Черкащина готується до повені

Із 7-9 березня в області розпочалося весняне водопілля і станом на сьогодні на р. Рось (ГП Корсунь-Шевченківський) та Тясмин (ГП Велика Яблунівка) рівні виросли на 150 см, на р. Велика Вись та Золотоношка – на 60-70 см. Вода на річках Велика Вись, Гнилий Тікич та Золотоношка в районі наших гідропостів вже розлилася на заплавні території.
Після 27 березня чекаємо більш відчутне вже весняне тепло – вдень до 9° тепла, вночі теж буде невеликий плюс, що у супроводі невеликих рідких опадів значно посилить сніготанення.
В цьому році весна наступить наприкінці березня, що буде однією із найпізніших дат за останні 30 років. А як відомо, пізні весни дружні із більш інтенсивним наростанням тепла. Добре забезпечені вологою для посівної кампанії та без загрози пізніх заморозків.

Висновки наступні:

1. За гідрометеорологічною ситуацією і станом водних об’єктах Черкаської області на 21.03.2018 цьогорічне весняне водопілля очікується значно вищим за попередні кілька років за усіма елементами.

2. Розвиток водопілля на малих і середніх річках області проходитиме в березні – першій половині квітня.

3. Максимальні рівні/витрати води на Дніпрі в районі Києва очікуються у 3 декаді квітня – на початку травня.

4. Поточна водність більшості річок регіону вже зараз вища за норму.

5. Вже на сьогодні грунт на території області достатньо перезволожений, тому він слабко поглинатиме талі води.

6. Під час сніготанення додаткові підтоплення в межах населених пунктів можуть виникнути внаслідок накопичення тало-дощових вод у пониженнях рельєфу, відсутності чи несправності систем водовідведення і дренажу.

7. Не слід виключати можливість підтоплень неприродного характеру, наприклад, внаслідок неконтрольованих чи аварійних скидів води зі ставків і малих водосховищ, підпору води від захаращення русел річок, особливо малих.

8. Проходження водопілля може супроводжуватися виходом води на заплаву та утриманням води на ній, що є природнім процесом. Найбільш ймовірно це відмічатиметься на річках Гнилий Тікич, Велика Вись, Золотоношка, Рось (лівий берег).

9. Під час пропуску максимумів водопілля існує ймовірність часткового затоплення заплавних територій, в т.ч. понижених ділянок прирічкових населених пунктів у верхів’ї Кременчуцького водосховища (Канівський р-н).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x