Як сміх допомагає попередити хвороби

Як сміх допомагає попередити хвороби

Сміх – одна з природних реакцій організму на гумор або лоскотання. Часто сміх виникає при нервовому напруженні чи психічних розладах. Проте сміх здатний вгамувати біль і навіть лікує деякі захворювання. Які ж фізіологічні механізми сміху, та як він впливає на ваше здоров’я?

Лікувальних властивостей у сміху безліч. Він змушує нас відчувати себе краще, навіть у ті моменти, коли нам зовсім невесело. Так, під час сміху в крові зменшується кількість гормонів стресу, зміцнюється імунна система і продукуються опіоїди. Численними дослідженнями було показано, що під час сміху нервова система і мозок отримують специфічні імпульси, які впливають на їхню роботу і організм у цілому.

Гіппократ зауважив, що весела розмова за обіднім столом сприяє гарному травленню, адже під час сміху напружуються м’язи черевного преса, який підтягує гладку мускулатуру кишечнику та допомагає йому вивести шлаки та токсини. Тобто, сміх можна вважати своєрідною гімнастикою для кишечнику. А ендорфіни, які вивільняє сміх, дозволяють позбутися нам від смутку й різних подразнень. Інфекції і застуди відступають перед веселим сміхом, тому що він сприяє виробленню антитіл, які захищають нас від вірусів і бактерій, а також збільшує кількість лейкоцитів, які борються із запаленнями.

Сміх захищає серце людини, адже допомагає зменшити ймовірність нападів при різних патологіях. Зокрема, сміх нормалізує кров’яний тиск, що також попереджає розвиток серцево-судинних захворювань.
Американські вчені із Балтімора під час масштабних досліджень з’ясували, що серед сердечників дуже високий відсоток тих, хто дуже рідко сміється у житті. Вченим давно відомо, що захисні властивості в кровоносних судинах пошкоджуються через нервово-психічної напруги, через що виникають запальні процеси і скупчення жиру з утворенням холестеринових бляшок. Таким чином, за допомогою сміху ми знімаємо нервове напруження, та затримуємо розвиток патологічного процесу. Цікаві дослідження були проведені з групою людей, які страждають на цукровий діабет. Після перегляду комедій рівень цукру в їхній крові знижувався.

Наука геотологія і сміхотерапія

На сьогодні сміхотерапія використовується повсюдно. Є навіть спеціальна наука – геотологія, що вивчає вплив сміху на здоров\’я і самопочуття людини.
Деякі американські неврологи вважають сміх способом дихання, який викликає в організмі буквально біохімічний переворот. Вдих при сміху стає довшим, а видих коротше, але інтенсивніше, тому легкі звільняються від повітря повністю, і відбувається викид ендорфінів, а рівень адреналіну і кортизону – гормонів стресу, навпаки, різко падає. При цьому зменшується смуток, йде поганий настрій, відступає депресія.

Верхні дихальні шляхи в процесі сміху очищаються, і в організмі поліпшується кровообіг. Можна порівняти це з тим, як ніби ви зробили прогулянку по горах або свіжому, зеленому лісі, отримавши гарну порцію кисню. При бронхітах або інших запальних захворюваннях дихальних шляхів полегшується дихання, тому що повітря, вириваючись з легких з великою швидкістю, допомагає видаленню слизу і мокротиння.
Тож, не нехтуйте усмішками, адже вони позитивно впливають на ваше життя. Не шкодуйте час на приємний відпочинок із друзями, перегляд кіно та просто веселі посиденьки. Окрім прекрасного настрою у вас ще й залишаться чудові спогади.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x