«Весна прийшла – Великдень принесла»

«Весна прийшла – Великдень принесла»

У рамках міського Великоднього фестивалю юні черкащани продемонстрували свої творчі здібності на виставці-конкурсі, що відбувається у Галереї народного мистецтва. Понад 200 учасників віком від 4 до 17 років презентували пасхальні вироби, що виготовили власноруч. Серед них писанки й крашанки, панно, великодні композиції та кошики, традиційні ляльки-мотанки, картини, виконані різними техніками та інше. Долучилися до заходу жителі всієї області: з Умані, Канева, Корсуня-Шевченківського, Золотоноші, Драбова, Сміли та інших населених пунктів черкаського краю. Дорослі митці також мали змогу взяти участь, проте їхні роботи не оцінювало журі.

Окрім того, на виставці роботи представили підопічні Територіального центру соціального обслуговування Соснівського району. Вони виготовили велике жовто-синє яйце, що прикрасили маками та соняшниками. Приєдналися до них й учні класу інклюзивної освіти Черкаської загальноосвітньої школи №6, які презентували два вироби.

«Весна прийшла – Великдень принесла»

– Зазвичай намагаємося долучатися до різних тематичних майстер-класів та заходів. Сьогоднішні композиції наші першокласники робили протягом двох тижнів. Загалом заняття декоративно-прикладним мистецтвом дуже гарно розвиває моторику рук, а також це – зв’язок із звичаями нашого народу. У нашій школі навіть є традиція прикрашати Великоднє дерево писанками напередодні свята, – говорить педагог-організатор загальноосвітньої школи №6 Марія Коваленко.

«Весна прийшла – Великдень принесла»

Як зазначає одна з організаторів виставки та голова Черкаського обласного відділення дитячого фонду України Алла Бучковська, зазвичай їхня організація проводять різноманітні дитячі тематичні виставки та конкурси до всіх свят.
– Метою проведення цих заходів є привертання уваги покоління, яке підростає, до нашої історичної спадщини, до тих традицій та звичаїв, які започаткували наші пращури. Відзначу, що дітям удається втілити їх у життя. Дуже символічними вийшли цього разу в них весняні композиції, що пов’язані з Великоднем, – говорить пані Алла.

Члени журі зауважили, що призові місця будуть у двох номінаціях: образотворче та декоративно-прикладне мистецтва. Проте всі виставочні експонати їх дуже вразили. Особливу увагу вони закцентували саме на простоті виробів, які водночас змогли передати різноманіття українських звичаїв.

«Весна прийшла – Великдень принесла»

– Загалом мені подобаються крашанки й дряпанки, що притаманні саме нашому краю. Часто їх робили нашвидкуруч, адже наші предки багато працювали на городі та доглядали за худобою. Писанок усе ж менше виготовляли. Серед робіт образотворчого мистецтва сьогодні мені сподобалися картини, виконані доволі у незвичній техніці, – говорить представник журі та член Національної спілки художників України Тетяна Сосуліна.

Валерія Тімергаліна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x