Вахтанг Кіпіані подискутував із черкасцями про важливість історії

Лекція на тему «Чи потрібна історія неісторикам» відбулася минулого четверга в Черкаському художньому музеї. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Українським публіцист, журналіст, історик Вахтанг Кіпіані розповів про свої дослідження, зокрема у процесі роботи над сайтом «Історична правда», таких тем: українські емігранти, питання націоналізму, українсько-польських відносин, фемінізму тощо.

«Нова Доба» пропонує топ-10 цитат-роздумів автора:

«Я добре ставлюся до фемінізму, принаймні до того, що жінка хоче себе реалізувати в суспільстві. Вона має використати всі можливості. Особливо добре, коли ця людина може поєднувати і реалізовувати себе як в родині, і в бізнесі, і в інших справах, а не коли це лише виклик чоловікам».

Про ОУН-УПА:
«Ми маємо максимально добре зрозуміти і рацію цих людей, і емоції. Націоналіст − не простий у своєму виборі. У мирному житті він дуже позитивний, у військовому житті він не залишає кольорів. Немає 50 відтінків чорного, сірого або білого, залишається тільки два – «наші – не наші». І ці кольори постійно змінювалися».
За словами історика, спадщину, яку залишили націоналісти, має бути практично сприйнята. Водночас, вона надихає людей, бо показує справжню історію зародження української державності й проблеми, вирішивши які, ми зможемо перемогти і побудувати сильну державу.

Вахтанг Кіпіані про безвихідь:
«Я думаю, що окрім тієї ситуації, коли ти знаходишся на «Титаніку», усі ситуації так чи інакше вихід мають».

Історик розповів про проблеми сучасності:
«У нас безліч людей, які взагалі нічого не читають. Тому якщо хтось із нас (редакції «Історичної правди») може когось зачепити добрим словом чи відправити в бібілотеку − це вже велике діло».
«Подія, яка мене найбільше хвилює – це війна. І я вважаю, що ми переможемо тоді, коли кожен буде знати минуле. Адже історія – це той фундамент, стоячи на якому ми переможемо».

Вахтанг Кіпіані про красу України:

«Є десятки міст, які варто відвідати. Щоб зрозуміти, яке саме з них ти любиш, треба спочатку з’їздити в Кам’янець, Одесу, Бахчисарай, Ніжин, побачити Шацькі озера, піднятися на Говерлу. Тільки тоді можна сказати, що \”я люблю всю Україну\”».

Про українських емігрантів, їхні очікування і теперішній статус:

«Частина українців, яка виїжджає за кордон, хочуть мати все і відразу, а Україна не може забезпечити їх цим».

«Зараз українців шанують, вони невід’ємна частина Канади. Ми маємо знати цю історію шляху емігрантів насамперед для пізнання самого себе. Адже якщо вони без знань того світу, професії, змогли стати акціонерами такої великої канадської країни, то чому ми не можемо це саме зробити в Україні?».

Історик про простого робітника-заробітчанина та збірку віршів Євгенія Маланюка:

«На запитання, чому він (український емігрант) купив цю книжку, якщо не любить поезію, чоловік відповів: «Я купив її, щоб автору було, що їсти, видавцю, що видавати, а продавцю – продавати».

Журналіст говорить, що йому не хотілося б жити в інші часи, його цікавить саме сучасність: «Мене надихає ХХ століття. Я думаю, ми сьогодні такі які ми є, тому що всі разом встали на захист країни».

Нагадаймо, Вахтанг Кіпіані – засновник Музею-архіву преси та онлайн-видання «Історична правда», ведучий програми «Історична правда» на телеканалі «ZIK» і викладач Школи журналістики УКУ. Працював у виданнях «Україна молода», «Київські відомості», «Главред», «Фокус», на телеканалах «1+1», «Перший національний», «К1», «ТВі», «Новий».
Захід відбувся за участі МГО «Книжковий маестро» та Черкаського художнього музею.

Дар’я Роженкова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x