«Позитивні жінки» в Черкасах: із яких питань черкащанки можуть звертатися?

«Позитивні жінки» в Черкасах: із яких питань черкащанки можуть звертатися?

Про це кореспонденту «Нової Доби» розповіла PR-менеджерка БО «Позитивні жінки» Аліна Ярославська.

– Чому ваша організація орієнтована саме на жінок?
– Загалом тенденція у світі така, що послуги мають бути гендерно-орієнтованими, спрямованими на врахування особливостей клієнтів та клієнток, і відстоювати інтереси жінок найкраще виходить тільки у самих жінок, тим більше у тих, хто сам на сам зіткувся із певними проблемами.

– Із яких питань до Вас звертаються?
– До нас звертаються із такими проблемами: відмова в наданні медичних послуг, образи, дискримінація із боку медичних працівників, насильство з боку членів сім’ї. Найчастіше звернення пов’язані з медициною, тобто, звідти, де навпаки мають надавати належну допомогу. Проте поступово ця ситуація змінюється.

– Скільки за останній час зафіксовано звернень щодо дискримінації ВІЛ-позитивних?
– Ми не ведемо обліку, у нас не було до цього часу проекту, спрямованого на надання послуг ВІЛ-позитивним жінкам, або на надання юридичних послуг. Окремо робити такий проект не було сенсу, тому що жінки вкрай рідко звертаються за допомогою. Наприкінці лютого, ми проводили круглий стіл, разом із агенцією ООН Жінки в Україні, там виступала Оксана Філіпішина, представниця Уповноваженої із прав людини. Вона сказала, що за 6 років її роботи не було жодного звернення від ВІЛ-позитивної жінки. Це проблема, тому що порушень багато, а жінки мовчать.
«Позитивні жінки» з 1 березня розпочали проект, за підтримки «Всеукраїнської Мережі ЛЖВ», який має назву «Розвиток потенціалу спільноти жінок, які живуть з ВІЛ». У цьому році ми плануємо працювати над розвитком жіночого лідерства, покращення доступу до послуг у 10 регіонах України. Це буде й навчання, і технічна підтримка, наставницькі візити, внесення змін до місцевих та національних політик, які регламентують надання послуг жінкам із ВІЛ та жінкам із уразливих груп.

– Якщо виникають якісь юридичні питання, то Ваша організація лише консультує чи надає свого юриста?
– У нас поки що немає юриста: ні в штаті, ні як консультанта. У випадку, коли клієнтці потрібна юридична допомога, ми перенаправляємо її до фахівця від «Всеукраїнської Мережі ЛЖВ» для супроводу. З першого квітня ми починаємо тісно співпрацювати з Українською Гельсінською спілкою із прав людини у межах нового проекту та зацікавлені в тому, щоб були нові звернення і нові прецеденти. Нам потрібно показати, що захист прав в Україні – це реальність, а не міф.

– Чи можуть черкащанки до Вас звернутися за допомогою?
– Так, у Черкасах жінки також мають можливість отримати допомогу, консультацію «рівна-рівній». Також, можна взяти участь у різних заходах, які відбуваються за ініциативи Черкаського відділення «Всеукраїнської мережі ЛЖВ» (вул. Можайського, 50). Там зараз працює жіноча група «Черкащанка+», якою опікується наша представниця Марія Севериненко.

– Який у Вас механізм розгляду звернень?
– Ми отримуємо листа на пошту, через контактну форму на сайті або телефонний дзвінок. Наша організація, при потребі, залучає різних фахівців. Якщо консультація потрібна жінкам у Києві або в якомусь із міст, де є наша представниця, то залучаємо їх. Якщо немає наших представниць – переадресовуємо до відділень «Мережі ЛЖВ». Тобто, в будь-якому разі, ми не говоримо: «Ви знаєте, ми не надаємо таких послуг». Були випадки, коли клієнтки потребували дороговартісного лікування – на жаль, ми не надаємо матеріальної допомоги.

– Які досягнення організації «Позитивні жінки» Ви можете відзначити?
– Ми щорічно проводимо національний «Жіночий форум із ВІЛ та СНІД» на якому збираються до 70 учасниць та учасників, які є лідерами у своїх спільнотах. Серед них є і новенькі дівчата, які тільки приєдналися до руху: національні експерти, представники влади та агенцій ООН.
Також, наша організація провела унікальне дослідження серед 1 000 ВІЛ-позитивних жінок України на теми: «Сексуальне та репродуктивне здоров’я», «Гендерна рівність та права людини», «Гендерне насильство», «Економічні та політичні можливості жінок, які живуть із ВІЛ в Україні».

Спілкувалася Дар\’я Роженкова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x