Чистий четвер: прикмети та звичаї

Чистий четвер: прикмети та звичаї

Особливі прикмети і звичаї на Страсному тижні в нашому народі пов’язані з Чистим четвергом. Українці вірили, що саме цього дня можна позбавитися від безлічі гріхів і змінити на краще свою долю, принаймні на наступний рік.

* Устаньте в Чистий четвер раненько (бажано до сходу сонця) й відмийтесь під душем, у ванні або в лазні. Якщо ви не можете повірити в силу чарівної четвергової води, то шкоди не буде, чистота всім на користь – і тілесна, і душевна.

* Є цікава прикмета: якщо в Чистий четвер проведеш генеральне прибирання, то отримаєш за це багато радості. Наші предки вірили, що той, хто цього дня затіває генеральне прибирання, отримує в дар від Господа можливість знайти, здавалося, назавжди втрачені улюблені й потрібні предмети.

* Здавна вважалося, що коли протягом Чистого четверга тричі перерахувати всі наявні в будинку гроші, то вони протягом року не будуть в родині переводитися. Перераховувати гроші слід рано вранці, опівдні й під час заходу сонця. Робити це потрібно в таємниці не тільки від сторонніх людей, а й від усіх своїх домочадців.

* У Чистий четвер умийтеся зі срібла. Покладіть на ніч в ємність з водою будь-який срібний предмет. А вранці в Страсну п’ятницю вмийтеся цією водою, і протягом року ніяка нечиста сила вам не буде страшна. Якщо у вашому будинку є малюк у віці до року, то йому така процедура особливо показана, оскільки він ще не може захистити себе за допомогою святої молитви. Тому подбати про його захист слід нам.

* Четвергову сіль можна приготувати двома способами: сходити до трьох сусідів чи друзів, і попросити в них по жменьці солі. Потім змішати її в глиняному посуді й уживати за мірою необхідності. Українці вірили, що додана в їжу хворої людини дрібка такої солі сприятиме одужанню.

* Починаючи від цього дня і аж до Великодня, українці втримувалися від статевих стосунків, розваг, сміху й гучних розмов.

* У четвер, наш народ виготовляв так звані страсні свічки й ішов з ними в церкву. Там потрібно запалити їх. Повертаючись із церкви, всі старалися не погасити свою свічку. Полум’ям цієї свічки випалювали на стіні будинку хрест. Це мало вберегти дім від нечистої сили. Український народ вірив, що страсна свічка має магічну силу: вона допомагає у важку хвилину. Її запалювали перед образами, коли вся сім\’я була налякана: якщо хтось у сім’ї хворів, а також під час важких пологів. Страсну свічку давали в руки вмираючому.

* Тільки після наведення порядку в Чистий четвер починають пекти паски й фарбувати великодні яйця.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x