Валентина Коваленко презентувала збірку про війну черкаських письменників

Валентина Коваленко презентувала збірку про війну черкаських письменників

Голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко представила «Антологію творів письменників Черкащини про Велику Вітчизняну війну», видану до визначної дати – 70-річчя визволення Черкащини від фашистських загарбників. Книжка вийшла з друку у видавництві Юлії Чабаненко за кошти обласного бюджету. Про це \”Нова Доба\” дізналася від власного кореспондента.

– В антологію ввійшли твори 45-ти поетів і прозаїків, які воювали за нашу область, наш край, були дітьми під час війни з фашистськими загарбниками чи остарбайтерами, – розповідає укладач теж редактор видання Валентина Коваленко. – Це творчість письменників різних поколінь, зокрема й сучасників. І читач має можливість побачити, як сприймалася війна учасниками й дітьми війни.
Валентина Михайлівна зупинилася на деяких творах, які надто її вразили. Адже, як вона зізналася, цю збірку «зробила своїми руками й своїм духом».

– Восени до 90-річчя Михайла Іванченка надруковано його твір «Багряні журавлі», який увійшов і до антології. Це одна з книжок письменника серії про остарбайтерство, – каже Валентина Коваленко. – Тут бачимо погляд автора на мобілізаційні процеси на Звенигородщині, його участь в УПА на теренах Черкащини. У збірку ввійшов і твір письменника з Ватутіного Василя Дергача «Опір навалі», який також видано окремою книжкою.

Валентина Михайлівна зазначила, що «Антологія творів письменників Черкащини про Велику Вітчизняну війну», що вийшла тиражем 1 000 примірників на 470 сторінках, розійдеться по бібліотеках і школах.

– Учителям зайвий раз не треба буде вишукувати твори черкаських письменників. До того ж, у книжці коротко подані біографічні довідки про авторів, що дуже знадобиться педагогам, – переконана укладачка. – Збірка вагома ще й тим, що тут розповіді свідків війни, фронтові листи, які є правдивим свідченням фактів. Адже нині пішла негативна тенденція переписування історія. Не хочеться, щоб наш читач, українець, заплутався в цій історії, та не знав, де правда, а де пристосування під ту чи іншу владу або ідеологію.
Валентина Коваленко підсумувала, що виконала свою місію як громадянинка, як українка: «Ці книжки – це своєрідні сполохи й духовні пам’ятники нашої історії. Це –усвідомлення минулого, щоб збагнути сьогодення».

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x