На Черкащині 70% малюків знаходяться на грудному вигодовуванні до шести місяців

На Черкащині 70% малюків знаходяться на грудному вигодовуванні до шести місяців

Кожного року в перший тиждень серпня мами всього світу, які годують дитину груддю, приймають участь у заходах, присвячених Тижню Підтримки Грудного Вигодовування. Про це «Нову Добу» поінформували в департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА.

У 2014 році, з 01 по 07 серпня під час Всесвітнього Тижня підтримки грудного вигодовування, буде проведено Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування під девізом: «Вигодовування грудьми – переможний гол на користь життя!».

За інформацією завідувача обласного регіонального методично-організаційного моніторингового центру, який діє на базі КЗ «Черкаська обласна дитяча лікарня» Черкаської обласної ради Ірини Бойченко, на Черкащині близько 70 % малюків становлять діти, які знаходяться на грудному вигодовуванні до шести місяців.

– У Черкаській області переважна більшість закладів охорони здоров’я матерів і дітей сертифіковані на звання «Лікарня, доброзичлива до дитини» (цей статус означає, що у кожному такому лікувальному закладі працюють медичні працівники, які володіють основами підтримки грудного вигодовування), – повідомила Ірина Бойченко. – Наразі таких закладів вже 14, серед них: КЗ «Черкаська обласна лікарня» (єдиний в Україні заклад такого типу, який має цей статус), Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини», Уманська, Смілянська, Черкаська, Канівська, Звенигородська, Корсунь-Шевченківська центральні районні лікарні, Уманський пологовий будинок, Уманська, Черкаська міські дитячі лікарні, Смілянська міська лікарня, Смілянська дитяча поліклініка, Смілянська міська поліклініка для дорослих.

У цих закладах послідовно впроваджують сучасні принципи ведення лактації та грудного вигодовування відповідно до національних критеріїв підтримки вигодовування, затверджених Міністерством охорони здоров’я України. Працівники лікарень із таким статусом мають найбільший досвід з питань грудного вигодовування дітей першого року життя. В них є групи підтримки з матерів-годувальниць, які теж можуть поділитися своїм досвідом із питань грудного вигодовування.

Дізнатись та підготуватись до грудного вигодування жінки можуть у «Школах відповідального батьківства» та «Школах підготовки сім’ї до пологів». Вони організовані у всіх профілактичних закладів області, де надається допомога вагітним, матерям та дітям.

За словами Ірини Анатоліївни, питома вага закладів охорони здоров’я, сертифікованих відповідно статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини (ЛДД) з числа тих, в яких надається допомога матерям та дітям становить – 46,6 %.

– Варто відзначити, що за 2013 рік із 11 885 дітей, народжених живими в усіх родопомічних закладах, 7 856 малят (66,1%) – народжені в закладах охорони здоров’я, які мають статус ЛДД, – відзначила Ірина Бойченко. – Крім того, станом на 1 січня 2014 року відсоток жінок, які підготовлені до грудного вигодовування у родопомічних закладах області сертифікованих на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини», становить 97,9 %.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x