Найбільші черкаські боржники перед Пенсійним фондом – підприємства державної форми власності

Найбільші черкаські боржники перед Пенсійним фондом – підприємства державної форми власності

Коли громадянин звертається до органів Пенсійного фонду задля призначення йому пенсії, іноді виникають питання, чому не враховані ті чи інші періоди трудового стажу. На жаль, протягом періоду, коли людина працює, рідко хто переймається питанням сплати внесків, а це – основа при призначенні пенсії.

Своєчасність та повнота сплати страхових внесків до бюджету Пенсійного фонду мають безпосередній вплив на розмір пенсій майбутніх пенсіонерів, оскільки до страхового стажу для обчислення розміру пенсії зараховується період, протягом якого людина працювала та за неї щомісяця сплачувалися внески до Пенсійного фонду України. Тому чільне місце в питаннях соціального захисту населення, зокрема у сфері пенсійного забезпечення, посідає захист прав та інтересів громадян, які працюють. Закон поклав відповідальність за сплату страхових внесків на страхувальників-роботодавців, тому сьогодні саме вони мають забезпечити право на пенсію своїм найманим працівникам.

Про це «Новій Добі» повідомили в управлінні Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області.

Переважна більшість суб’єктів господарювання міста Черкаси перераховують суми внесків у визначені терміни і не створюють проблем для своїх працівників. Проте значну тривогу викликає постійне зростання по місту Черкаси заборгованості по платежах до бюджету Пенсійного фонду, і в першу чергу по підприємствах державної форми власності. Це створює соціальну напругу в суспільстві, позбавляє частину громади міста права на пенсію, а передбачена законодавством відповідальність за несплату внесків тягне за собою накладення фінансових санкцій та пені, які в подальшому тягарем лягають на підприємство та погіршують його фінансовий стан.

Станом на 1.10.2014 заборгованість до бюджету Пенсійного фонду по платежах, адміністрування яких завершують органи Пенсійного фонду, перевищила 40,5 млн. грн, по єдиному соціальному внеску за даними органу державної фіскальної служби – ще більше 20 млн. грн.

Особливу стурбованість викликає ситуація на підприємствах державної та комунальної форми власності, які заборгували до бюджету Пенсійного фонду 81,9 % від загального боргу по місту (комунальні 9,9 % на суму 3 985,6 тис. грн, державні 72 % на суму 29 145,2 тис. грн.).

Найбільшу заборгованість по сплаті внесків мають в недалекому минулому флагмани промисловості міста Черкаси, які на даний час підпорядковані Фонду державного майна України. Насамперед, це «Черкаський державний завод хімічних реактивів» (частка державного майна в статутному фонді підприємства становить 100 %), ПАТ «Черкаський приладобудівний завод» (частка державного майна в статутному фонді підприємства становить 99,46 %), ВАТ «Черкаський завод телеграфної апаратури» (частка державного майна в статутному фонді підприємства становить 25,09 %).

Підприємство «Черкаський державний завод хімічних реактивів»: заборгованість на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування – 20 147,7 тис. грн., в тому числі: недоїмка зі сплати страхових внесків 1 101 тис. грн., заборгованість із відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій 18 945,1 тис. грн.; не сплачені внески з червня 2009 по грудень 2010 року; керуючий санацією Онищенко Володимир Дмитрович; чисельність працюючих 120. Заборгованість зі сплати єдиного внеску (за даними ДФС у м. Черкасах) становить 2 404,1 тис.грн. за період з лютого 2012 року по серпень 2014 року. Заборгована заробітна плата 188,7 тис.грн.

ПАТ «Черкаський приладобудівний завод»: заборгованість на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування – 2 254,4 тис. грн., в тому числі: недоїмка зі сплати страхових внесків 921,1 тис. грн., заборгованість із відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій 1 275,3 тис. грн.; не сплачені внески з жовтня 2009 року по грудень 2010 року; керівник Соломко Володимир Андрійович; чисельність працюючих 150. Заборгованість зі сплати єдиного внеску (за даними ДФС у м. Черкасах) становить 3 291,3 тис.грн. за період з вересня 2011 по серпень 2014 року. Заборгована заробітна плата відсутня.

ВАТ «Черкаський завод телеграфної апаратури»: заборгованість на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування 4 983,5 тис. грн., в тому числі: недоїмка зі сплати страхових внесків 2 075,8 тис. грн., заборгованість із відшкодування на виплату та доставку пільгових пенсій 2 383,4 тис. грн.; не сплачені внески з травня 2005 року; ліквідатор Білик Олександр Анатолійович; чисельність працюючих 10. Заборгованість зі сплати єдиного внеску (за даними ДФС у м. Черкасах) становить 275,6 тис.грн. за період з січня 2011 по серпень 2014 року. Заборгована заробітна плата відсутня.

Філія концерну Техвоєнсервіс «ЧАРЗ» Черкаський автомобільний ремонтний завод: заборгованість на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування – 656,5 тис. грн.; в тому числі: недоїмка зі сплати страхових внесків 325,5 тис. грн., заборгованість із відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій 261 тис. грн.; не сплачені внески з липня по грудень 2010 року; в.о. керівника Куцелепа Володимир Олександрович; чисельність працюючих 72. Заборгованість зі сплати єдиного внеску (за даними ДФС у м. Черкасах) становить 1 183,1 тис.грн. за період з січня 2013 по серпень 2014 року. Заборгована заробітна плата 236,5 тис.грн.

Дочірнє підприємство Національної акціонерної компанії «Надра України» «Центрукргеологія»: заборгованість на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування – 14,8 тис. грн.; в тому числі: заборгованість із відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій 14,8 тис. грн.; керівник Панченко Віктор Олександрович; чисельність працюючих 67. Заборгованість зі сплати єдиного внеску (за даними ДФС у м. Черкасах) становить 733,3 тис.грн. за період з травня 2014 по серпень 2014 року. Заборгована заробітна плата 1 709,9 тис.грн.

Управління Пенсійного фонду в черговий раз інформує громадян, які працювали або працюють на перелічених вище підприємствах, про порушення їхніх конституційних прав та соціальних гарантій, що може в майбутньому призвести до незарахування страхового стажу та зменшення пенсійних виплат.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x