В області радилися щодо бюджету на 2015 рік

В області радилися щодо бюджету на 2015 рік

15 січня відбулася робоча нарада щодо прийняття на черговій сесії обласного бюджету. У засіданні взяли участь голова обласної ради Валентина Коваленко, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, перший заступник голови облради Наталя Кравцова, заступник голови-керівник апарату ОДА Віталій Коваль, голови постійних комісій обласної ради, керівники депутатських фракцій і груп. Також на засіданні були присутні керівники департаментів та управлінь ОДА – головні розпорядники бюджетних коштів. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаській обласній раді.
На початку наради голова обласної ради запропонувала присутнім вшанувати хвилиною мовчання усіх жертв тероризму, і зокрема, загиблих під час розстрілу автобусу під Волновахою. Адже 15 грудня в Україні було оголошене днем трауру.

Після цього розпочалося обговорення бюджету. Голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко та директор департаменту фінансів Наталя Кравченко поінформували присутніх про зміни, які відбулися у формуванні кошторису області на цей рік. Так, змінилися джерела доходної частини бюджету. Основний бюджетоформуючий показник – податок на доходи фізичних осіб – зменшився з 25% до 15%. Таким чином обласний бюджет втрачає 158 мільйонів гривень. Однак додалося нове джерело фінансування – це податок з прибутку підприємств, який складає 10%. У зв’язку з цим постало проблемне питання: багато великих підприємств, які працюють на території області, зареєстровані в інших областях, а отже, сплачуватимуть цей податок не в Черкаську казну. На думку учасників наради, необхідно звертатися до центральної влади із тим, щоб була прийнята норма, яка б зобов’язувала підприємства сплачувати податок на прибуток за місцем фактичного функціонування, а не реєстрації.

Відбулися зміни і в екологічному податку, обсяг якого збільшується до 55%, що додатково дасть обласній скарбниці 28 мільйонів гривень прибутку. Також у бюджет області надходитиме рентна плата за користування надрами, використання лісових ресурсів та інші платежі. Медицина, освіта та підготовка робітничих кадрів фінансуватиметься за рахунок субвенцій з держбюджету.

Під час засідання присутні задавали чимало питань та висловлювали свої пропозиції. Активну участь в обговоренні взяли депутати обласної ради Станіслав Овчаренко, Любов Майборода, Галина Кучер, Михайло Мушієк та Юрій Лега. Зокрема, були озвучені пропозиції щодо удосконалення взаємодії із казначейством, щодо підвищення ефективності роботи комунальних закладів та ін. Деякі з цих пропозиції будуть проголосовані як звернення від обласної ради до центральних органів влади на найближчій сесії.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x