Понад 2000 черкащан мобілізують під час четвертої хвилі

Понад 2000 черкащан мобілізують під час четвертої хвилі

Яку кількість черкащан мобілізують під час чергової хвилі мобілізації, скільки їм платитимуть і де вони служитимуть, а також про особливості строкової служби в області і доукомплектування батальйону «Черкаси», розповів Черкаський обласний військовий комісар Євген Курбет. Про це «Нова Доба» дізналася на vikka.ua.

– Скільки планується мобілізувати людей із Черкащини, кого саме і куди їх буде направлено?
– Понад 2000 військовозобов\’язаних із Черкащини буде направлено до навчальних центрів, військових частин, які розташовані у Львівській, Чернігівській областях. Вони будуть проходити службу в механізованих, танкових, артилерійських, зенітно-ракетних військах та частинах забезпечення.

– Мається на увазі мобілізація протягом усього 2015 року?
– Ні, це лише під час четвертої хвилі мобілізації, яку оголосив Президент.

– Почнуть мобілізовувати з 20 січня?
– Так. Якщо ще кілька днів тому ми вели мову про 1500, то зараз уже стоїть завдання про мобілізацію понад 2000 осіб.

– Така кількість мобілізованих буде в кожній області?
– Ні, це лише для Черкаської області. В інших областях, можливо, будуть інші чисельності. Це залежить від кількості перебування на обліку, які завдання, які військові частини розташовані тощо.

– Серед цих двох тисяч, яких планують мобілізувати, на кого саме, насамперед, звертатимуть увагу, це будуть офіцери чи інші?
– Відсотків 10 будуть офіцери, а решта – солдати і сержанти. Вік має бути від 25 до 60 років. Це мають бути навідники, оператори, водії-механіки, кулеметники, гранатометники, стрільці – такі спеціальності.

– Тобто це буде більше бойова мобілізація, а не переважно \”тилова\”, як це було під час попередньої хвилі?
– Будуть призиватися і в інші частини для відновлення боєздатності, а також у деякі новосформовані частини. Не можна так сказати, що тільки бойові спеціальності – різні спеціальності будуть.

– Яка зарплата передбачена для мобілізованих?
– Мобілізованим, які перебуватимуть у зоні АТО, передбачена зарплата від 5500 грн і вище. Хто не в зоні АТО – від 2500 грн і вище. Така сума була до четвертої хвилі мобілізації. Поки що змінювати її не планують.

У зоні АТО зараз воює понад 3000 черкащан

– Яка кількість людей мобілізована з Черкащини протягом минулих трьох хвиль мобілізації? Де зараз ці люди?
– Мобілізовано понад 3000 осіб. Проходять службу в механізованих, танкових, аеромобільних, артилерійських, зенітно-ракетних військових частинах, а також частинах забезпечення на всій території України.

– Скільки на сьогодні загиблих і поранених серед жителів Черкащини в зоні АТО?
– На цей момент, згідно з обліку, який веде обласний військкомат, загиблими є 49 військовослужбовців. Із них 24 – це військовослужбовці, які проходили службу у Збройних Силах України. У загальну цифру також входять люди з Черкаської області, які воювали у Державній прикордонній службі, Національній гвардії та різних добровольчих батальйонах.
Усього з початку ведення бойових дій було поранено 65 військових, які проживають на території Черкаської області. Більша частина з них уже вилікувалася і повернулися до своїх військових частин.

– Чи будуть під час нової хвилі мобілізовувати жінок?
– Мобілізація жінок – це лише на добровільній основі. Тобто жінки мобілізуються добровольцями. Як правило, це медичні фахівці, медсестри, лікарі, якщо бажають. А також такі спеціальності як бухгалтери. У бойові частини жінок, як правило, не мобілізують.

– Чи є якась юридична підстава для відмови від мобілізації?
– Юридична відмова є. Це – непридатність за станом здоров\’я, особи, які мають трьох і більше дітей, люди, які заброньовані за національною економікою. Також священнослужителі, деякі категорії громадян, які за релігійними переконаннями не можуть брати в руки зброю. Є певні визначені зареєстровані релігійні організації (6-7 найменувань), які підпадають під цю категорію. Людина має бути членом цієї організації, представити відповідну довідку тощо. Тобто є певний перелік документів, які особа має надати, що вона не може брати в руки зброю. Тоді ця людина проходить альтернативну військову службу.

– Яку саме?
– Це – громадські роботи на тій території, де проживає. І термін альтернативної служби вдвічі більший за термін військової служби. Це при призові на строкову військову службу. Коли буде відновлений призив, то, можливо, буде відновлена альтернативна військова служба.

Більшість призовників служитимуть не в Черкаській області

– Призов на строкову службу має початися вже з весни цього року?
– Так. Планується відновити призов. Була оголошена цифра щодо 20 тисяч призовників призвати по всій території України. Але ще чекаємо відповідного указу президента для проведення призову. Підготовчі заходи проводяться. Зокрема здійснюється приписка громадян призовного віку до призовних дільниць. Проводиться медичне обстеження, вивчення призовників.

– Яка кількість призовників припаде на Черкащину?
– Дивитимемося по наряду. Але так, якщо рахуємо з загальної кількості 20 тисяч. Дві області в нас зараз зайняті, там проводиться АТО, АР Крим анексована. То беремо десь 22-23 області, які будуть задіяні в цих заходах. Виходить кількість – трохи менше 1000 осіб, якщо так рівномірно буде розподіл.

– Чи можуть якось уникнути строкової служби юнаки призовного віку?
– Безумовно. Відстрочка надається від призову на період навчання. На строкову службу не призиваються чоловіки, в яких є діти віком до трьох років. Також за станом здоров\’я відстрочка, для продовження навчання в аспірантурі теж відстрочка продовжується. Тобто Закон України \”Про військовий обов’язок і військову службу\” визначає, хто призивається, а хто ні.

– А термін служби вже буде 1,5 роки?
– Так. Днями Верховна Рада ухвалила відповідні зміни. Але вони ще мають бути надруковані в офіційних ЗМІ. Згідно з цими змінами, термін служби збільшився на півроку для тих, хто проходив службу рік, і для випускників навчальних закладів, які мають вищу освіту – до одного року.

– Де саме проходитимуть військову службу строковики?
– Президент пообіцяв, що військовослужбовці строкової служби не проходитимуть військової служби в зоні АТО. А будуть служити в частинах забезпечення і в навчальних частинах. Але про це ми можемо говорити більш детально, коли вже буде відповідна директива Генерального штабу щодо проведення призову на строкову військову службу, де буде визначено кого, куди, скільки і в який час призвати. Зараз про це говорити ще зарано.

– Вони служитимуть лише на Черкащині? Чи є в нас для цього достатня матеріально-технічна база в області?
– Так, усе це є. Але принцип призову в нас застосовується екстериторіальний – близько 60 % від усіх призовників. Близько 20 % – територіальний принцип і ще близько 20 % – у межах оперативного командування. Це принцип змішаного призову. Тобто не всі військовослужбовці будуть служити на території області. Який буде принцип призову визначений у директиві, ми подивимося.
Приклад кримських подій показав, що територіальний принцип призову себе не виправдовує. Тому що в перший місяць агресії в Криму більшість військовослужбовців, які були призвані за територіальним принципом, перейшли на бік окупанта. Чому? Тому що призвані за територіальним принципом: будинки, квартири, родичі, сім\’ї – в Криму. Це також одна з причин, крім усіх інших, яка, на мою думку, вплинула на анексію півострова. Адже в Криму служило більшість кримчан.
Звісно, деякі патріотично налаштовані солдати, попри все, залишилися вірними військовій присязі, продовжують службу у Збройних Силах України і добросовісно виконують свої обов’язки. А деякі, мотивуючи це тим, що в них там їхня батьківщина, проживають їхні родичі, рідні, перейшли на бік Росії.

На Черкащині можуть з\’явитися бойові військові частини

– А взагалі в області зараз є збережені якісь військові бази, частини, де можна проходити службу? Скільки їх є? Чи достатньо для передбаченої кількості строковиків?

– Військові частини є в Черкасах, Черкаському районі, Смілянському районі, в Умані, Жашкові. Це достатня кількість військових частин для проходження військової служби. І кількість військовослужбовців, відповідно до останнього засідання Верховної Ради, планується збільшити. Є надія і є інформація, що буде також збільшена кількість військових частин.
На території Черкаської області в нас переважно частини забезпечення. То є інформація, що, можливо, буде розташовано також бойові військові частини.

– А де саме?
– Планується повернення військової частини в Золотоношу. Також розмови ведуться і по інших населених пунктах області. Але вже коли буде відповідний документ, тоді ми можемо про нього говорити більш детально. Це так, тільки попередня інформація, прогнози, підготовчі заходи.

– Чи будуть відновлені військові комісаріати в кожному районі області, як це було раніше? Адже багато з них об\’єднали по кілька районів в один військкомат.
– На території області п’ять військових комісаріатів об’єднані. Це – Жашківсько-Маньківський, Золотонісько-Драбівський, Звенигородсько-Лисянський, Смілянсько-Кам\’янський і Тальнівсько-Катеринопільський. Зараз у Генеральному штабі відпрацьовуються документи щодо повернення військових комісаріатів до кожного районного центру. Тобто це планується. Але це може бути проведено, залежно від того, як розвиватиметься обстановка, які будуть подальші події, і лише протягом 3-х місяців після стабілізації ситуації.

Батальйон \”Черкаси\” доукомлектують

– В якому стані зараз батальйон \”Черкаси\”? Де він зараз базується і чи має все необхідне для проходження служби?
– Батальйон \”Черкаси\” зараз базується в Донецькій області. Він виконує бойові завдання в зоні антитерористичної операції вже понад 4 місяці. Батальйон включений до плану ротації Генерального штабу і є надія, що найближчим часом буде проведена ротація за межі зони АТО. Зокрема для відновлення боєздатності, доукомплектування, а також відпочинку особового складу, який увесь цей час перебував у районі ведення бойових дій, безпосередньо на передовій, у складних зимових умовах, під обстрілами бойовиків.

– Коли саме планується ротація?
– За тією інформацією, якою я володію, ротація почнеться вже на цьому тижні. Це буде переміщення його до іншого місця, більш безпечного, за межі зони АТО, аби дати можливість військовослужбовцям відпочити, відновити техніку, провести доукомплектування і поповнити свої запаси. Відпустка також передбачена.

– А коли можлива демобілізація бійців батальйону?
– Військовослужбовці батальйону призвані у травні 2014 року. Рік зберігаються пільги за призваними мобілізованими. І якщо не буде змін до законодавства, то демобілізація можлива для них, для цих категорій, саме у травні 2015 року.
Зараз ми подивимося по тому, як проходитиме демобілізація військовослужбовців, призваних під час першої черги мобілізації, яких призвали у березні 2014-го.

– Тобто вже у березні частину військових із Черкащини можуть демобілізувати?
– Це має бути відповідний указ президента. Він під час виступу на прес-конференції сказав, що підписав указ про мобілізацію, і Міністерство оборони відпрацьовує указ про демобілізацію. Із Черкащини це трохи більше 1000 людей, які можуть потрапити під демобілізацію в березні.

– Чи розглядається можливе збільшення чисельності батальйону \”Черкаси\” чи його переформатування?
– Так. Батальйон \”Черкаси\” на момент формування був батальйоном територіальної оборони. Зараз це вже окремий мотопіхотний батальйон. Декілька разів було внесено зміни до його штату. Залежно від тих завдань, які на нього покладалися, додалися нові взводи. Також батальйону потрібно доукомплектуватися особовим складом і технікою, щоби перейти на нові штати. Батальйон уже має іншу чисельність: вона збільшилася майже на 50 %. Зараз батальйон нараховує понад 600 осіб особового складу.

– Відомо, що на одній із баз у Городищенському районі перебуває добровольчий батальйон \”ОУН\”. Чому вирішили надати базу цьому напівлегальному батальйону?
– Така інформація до нас доходила, ми її перевіряли. Там приватна територія. Перебувають люди, які не є військовослужбовцями Збройних Сил України. Батальйон \”ОУН\” – це громадське об\’єднання. Перевірка тих людей, які там займалися, показала, що вони не мають жодного відношення до ЗСУ. Тобто це не підрозділ Збройних Сил.

– Вони там ще тренуються?
– Зараз важко сказати, чи вони досі там базуються, оскільки це приватна територія. Була там певна група людей, які займалися навчанням, відновленням якихось своїх навичок. Але ми з ними не маємо жодних юридичних відносин, оскільки відповідаємо лише за ЗСУ. Військові комісаріати комплектують Збройні Сили та інші військові формування, що передбачені законодавством.

– Чи планується в Черкаській області створення ще якихось батальйонів, можливо, добровольчих?
– На сьогодні не планується. Як розвиватимуться події, яка буде ситуація далі, буде видно.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x