Хропіння можна побороти

Хропіння можна побороти

Справитися з «нічними серенадами» може допомогти навіть … тенісний м’ячик

Заведено вважати, що хропіння – явище, характерне тільки для чоловіків. Справжні леді не страждають нічим подібним і тільки морщать носики, слухаючи розповіді подруги про те, як бідолашна мучилася безсонням під трелі другої половини.

Хропіння виникає з багатьох причин. Це можуть бути травми і дефекти будови носа, гострі запальні й хронічні захворювання верхніх дихальних шляхів, доброякісні утворення в носоглотці та гортані. Курці можуть хропіти через надмірне виділення слизу або відкладання смол на задній стінці носоглотки.
У денний час хропуни теж почуваються недобре. Вони перебувають у сонному стані, насилу зосереджуються, страждають головними болями і розладами сексуальної функції. Зрозуміло, що таким людям терміново потрібно пройти обстеження і почати лікувати хропіння.

Більше за всіх схильні до хропіння курці. Куріння сприяє розвитку хропіння, що викликає рясне утворення слизу в порожнині глотки і рота людини, подразнює дихальні шляхи і легені, слизові оболонки горла. Курцям можна порадити відмовитися від цигарки за дві-три години до сну.

Поборіть хропіння народними засобами

Народні способи лікування хропіння мають у своєму арсеналі кілька корисних рецептів:
Свіжий капустяний сік перемішайте з чайною ложкою меду. Пийте перед сном протягом місяця. Або ретельно подрібнити лист капусти, змішати з медом і вживати перед сном.

Тричі на день з’їдайте печену морквину за годину до їжі.

Закапуйте ніс обліпиховою олією (кілька крапель) що¬дня за 4 години до сну протягом 2-3 тижнів. Носове дихання стане при цьому більш вільним.

Було проведено спостереження: хропіння значсно інтенсивніше, коли людина спить на спині. Відомий народний спосіб підказує, як влаштувати так, щоб людина, яка хропе, не поверталася на спину під час сну: тенісний м’ячик або інший ущільнений предмет треба покласти в пришиту на піжамі (ззаду) кишеню. Так сторонній предмет не дозволить перевернутися на спину. Спочатку сплячий буде відчувати дискомфорт, тому що звик спати на спині, зате приблизно через місяць потреба перевертатися на спину відпаде. Також рекомендується забезпечити положення голови трохи вище звичайного. Можна підкласти бруски під ніжки ліжка так, щоб верхня частина тіла була піднята. Підкладені подушки, туго набиті, не вирішать проблему, тому що під час сну голова може сповзти з подушок і залишитися нахиленою, що в кінцевому рахунку тільки посилить хропіння.
Причиною виникнення хропіння також є і зайва вага сплячого. Дотримання спеціальних дієт допоможе позбутися настирливого хропіння вночі.
Якщо народні способи лікування хропіння не допомагають упоратися з проблемою, зверніться до лікаря для обстеження та отримання точного діагнозу.

Ігор КАЛІНІН, лікар-отоларинголог Черкаської обласної лікарні:

— До хропіння призводять такі чинники: зниження тонусу м’язів м’якого піднебіння, гіпертрофія кореня язика і стійке порушення носового дихання. Цей процес відбувається внаслідок вібрації м’язів м’якого піднебіння або розслаблення м’язів глотки.

З віком хропіння виникає дедалі частіше, оскільки м’язи глотки поступово втрачають свій тонус. Але схильність до цього неприємного явища більша все-таки у людей, які мають надмірну вагу.
Щоб уникнути таких проблем, варто найперше схуднути (у кого проблема з надлишковою вагою) та звернутися до спеціаліста. Якщо людина має анатомічні особливості, що спричиняють хропіння, то їх можна ліквідувати оперативним шляхом.

Проте варто розрізняти просто хропіння від апное під час сну, яке супроводжується хропінням. Апное — це зупинка дихання на фоні храпу. Воно набагато небезпечніше і серйозніше. Людина просинається від того, що їй бракує повітря й вона задихається. Це вже зовсім інша проблема, яка підлягає повному обстеженню.
Існують сомнологічні лабораторії, де людину обстежують і встановлюють причини храпу. Людина лягає там спати, а спеціалісти під час сну спостерігають за нею, перевіряють дихання, діяльність серця та мозку. Після цього можна точно визначити причини неприємного недугу, і вже тоді давати конкретні рекомендацій, щоб його позбутися. Але, на жаль, у Черкасах таких лабораторій немає.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x