НБУ ввів нові правила роботи з валютою

НБУ ввів нові правила роботи з валютою

Нацбанк зобов’язав юридичних осіб продавати половину валютної виручки, яку вони одержують від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами. За попередніми розрахунками така норма діятиме до 17 травня 2014 року. Про це «Новій Добі» повідомили в прес-службі НБУ.ї

«Вимога щодо обов\’язкового продажу в розмірі 50% поширюється на надходження в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора іноземних валют і банківських металів та в російських рублях», – йдеться у повідомленні НБУ.

Згідно з постановою № 453, Національний банк України тимчасово, до 17 травня 2014 року, змінив строк розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, скоротивши його зі 180 до 90 календарних днів. НБУ запровадив вимогу щодо обов\’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті з-за кордону на користь юридичних осіб, які не є уповноваженими банками, фізичних осіб-підприємців, іноземних представництв (крім офіційних представництв), на рахунки, відкриті в уповноважених банках для ведення спільної діяльності без створення юридичної особи, а також надходжень в іноземній валюті на рахунки резидентів, відкриті за межами України на підставі індивідуальних ліцензій Національного банку України.

Крім того, постанова передбачає, що обов\’язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України підлягають надходження на користь фізичних осіб із-за меж України в іноземній валюті в сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 150 000 гривень за місяць.

Згідно з постановою № 453, обов\’язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України не підлягають надходження в іноземній валюті, зокрема, на користь держави або під державні гарантії; за кредитами, позиками, що залучаються відповідно до міжнародних договорів України; за проектами (програмами) міжнародної технічної допомоги, що пройшли державну реєстрацію; на користь резидентів-посередників, що підлягають подальшому перерахуванню власникам коштів; що надійшли як помилковий переказ.

– Разом з іншими заходами Національного банку України ці постанови (№ 453 та № 457 – ред.) забезпечують стабільність на валютному ринку та цінову стабільність, покращують ринкові очікування та сприяють зниженню рівня доларизації української економіки, – прокоментувала заступник директора департаменту методології грошово-кредитної політики НБУ Людмила Чепінога.

Нагадаємо, 15 листопада 2013 року в Міністерстві юстиції України зареєстрована постанова Правління Національного банку України від 14 листопада 2013 року № 453 «Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті», вона набрала чинності 20 листопада 2013 року.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x