Сміх знижує вагу, підвищує імунітет і лікує

Сміх знижує вагу, підвищує імунітет і лікує

Про ці та інші властивості сміху і можливості сміхотерапії «Новій Добі» розповіла лікар-психіатр, директор наукового-практичного центру «Надія» Надія Бурмака,

– У відомого журналіста й письменника Нормана Казинса було виявлено серйозне захворювання хребта, яке так стрімко розвивалося, що незабаром він уже не міг поворухнути ні рукою, ні ногою, ні навіть самостійно розімкнути щелепу, щоб поїсти, – розповідає Надія Петрівна. – Коли лікарі прямо сказали Норману, що його шанс вижити мізерно малий: всього 1 до 500. Він не спав усю ніч. А ранок зустрів з твердим рішенням – боротися за життя. Причому, досить оригінальним способом – за допомогою кінокомедій.

«Якщо негативні емоції вважаються причинами багатьох захворювань, то, в «ударних» дозах, можливо, приведуть мене до одужання? Ну, а вже якщо мені судилося померти, то хоча б проведу залишок життя весело…» – вирішив Казинс. По 5 – 6 годин на день цей чоловік, прикутий до ліжка, абсолютно нерухомий, реготав над смішними фільмами, а в перервах слухав веселі історії, якими розважали його близькі та друзі. І, дивна річ, через тиждень страшні болі почали сходити нанівець. Через місяць він почав потихеньку ворушити пальцями рук, а ще через деякий час невиліковний, за вердиктом лікарів, хворий устав на ноги.

Коли через кілька років Норман Казинс випадково зустрів на вулиці одного з лікарів, що передрікав йому швидку й мученицьку смерть, той утратив дар мовлення від подиву. Щоб переконатися, що перед ним не привид, доктор простягнув Казинсу руку, яку його колишній безнадійний пацієнт стиснув так міцно, що в ескулапа не залишилося жодних сумнівів: перед ним стояв живий і здоровий чоловік.

Ця історія чудесного зцілення стала свого часу справжньою сенсацією. Саме після неї таку, здавалося б, несерйозну справу, як сміх, почали цілком серйозно вивчати. Це поклало початок такій науці, як гелотологія, або сміхотерапія.

І дійсно, легкі думки, оптимістичне сприйняття життя, позитивні емоції й почуття гумору – це найефективніша психологічна й фізіологічна база для швидкого схуднення! До речі, а ви теж чули вирази «важкі думки» і «легкі думки», які в народному фольклорі ілюструють той або інший настрій?

З усміхненою людиною приємно бути поруч, спілкування з похмурою – напружує. Оздоровлювальна й зцілювальна дія сміху має під собою конкретну фізіологічну основу.

По-перше, добрий сміх зміцнює імунну систему й активізує роботу внутрішніх органів. Серцебиття частішає і, відповідно, покращується циркуляція крові й дихання. Сміх підвищує рівень антитіл і білих кров’яних тілець, цим самим підвищується опір інфекціям.

По-друге, зверніть на це особливу увагу: сміх тренує краще за спорт. Двадцять секунд інтенсивного сміху на 3, а то й 5 хвилин подвоюють частоту серцебиття. Щоб досягти такого ефекту за допомогою вправ, потрібно три хвилини енергійно гребти веслами.

Про позитивний вплив сміху на здоров’я знали спрадавна. Відомий англійський лікар XVII ст. Сиденгам відзначав: «Приїзд клоунів у місто має значення для здоров’я його жителів значно більше, ніж десятки мулів, навантажених ліками». А в Європі в середні віки говорили, що прибуття в місто бродячого цирку корисніше, ніж караван з ліками. Уже тоді розуміли, що сміх і веселощі зцілюють.

Якось довелося читати про цікавий експеримент. Вагу людей виміряли до й після перегляду фільмів. З’ясувалося, що багато з тих, хто вибрав фільм жахів або трагедію, ставали більш важкими – від 50 до декількох сотень грамів. Зате ті, хто вибрав для перегляду гарну комедію, добре й від душі насміявшись, легко спалювали від 100 грамів до кілограма!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x