Держава не повинна втручатися в життя суспільства, – Сергій Одарич

Держава не повинна втручатися в життя суспільства, – Сергій Одарич

У життя суспільства держава має втручатися тільки там, де треба застосувати владні повноваження. Будь-яка функція, яка може виконуватися без владних повноважень, має бути винесена на вільний ринок. Таку позицію озвучив міський голова Черкас Сергій Одарич, відповідаючи на запитання одного з 22-ох власників бізнесу з різних куточків України, які наразі навчаються в Києво-Могилянській бізнес школі по програмі Presidents MBA.

На його думку, держава має втручатися в життя суспільства тільки в тих випадках, де потрібні застосувати владні повноваження.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській міській раді.

– На прикладі життєдіяльності міст такий функцій є величезна кількість, – заявив Сергій Одарич. – Минулого тижня Верховна Рада України ухвалила зміни до Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», якими передбачається, що всі житлові будинки обслуговуватимуть виключно управителі, яких найматимуть безпосередньо власники житла. Функція утримання житла не є владними повноваженнями, тож краще, аби ці послуги надавали приватні особи.

Він зауважив, що подібна практика запроваджується в Черкасах із 2008-ого року. Тоді з комунальних підприємств, які займалися утриманням будинків, були зняті функції з виконання, приміром, сантехнічних, електричних чи ремонтних робіт та були передані на ринок.

– Починати було складно, оскільки на той час у місті не було жодної компанії, яка б могла взятися за такий обсяг робіт. Утім, із кожним роком їх стає все більше й нині вони конкурують між собою, – зауважив він. – На мою думку, в усіх сферах слід намагатися знайти, щонайменше, чотири конкуруючих компаній.

Як приклад він навів одну з місцевих практик – винесення на тендер послуги з прибирання вулиць міста. Завдяки цьому тільки в перший рік такої інновації бюджет зекономив близько 8 мільйонів гривень.

– Комунальні підприємства, як і державні, – неефективні. А наші спроби зробити їх ефективними призводять до того, що ми повинні організувати ще й якісь контролюючі органи, – зауважив Сергій Олегович. – Приватний власник завжди ефективніший. Для порівняння: минулого року обслуговуванням міських цвинтарів займалися «приватники» й це обійшлося нам у 430 тисяч гривень, нині ж рада надала перевагу комунальному підприємству. За це з бюджету йому сплатимо 1 мільйон 300 тисяч гривень. І тим самим пустимо на «проїдання» майже мільйон…

У цілому міський голова назвав недосконалою нинішню систему державної служби. На його думку, реформуючи її, слід не просто скорочувати кількість штатних одиниць цієї системи, а оптимізувати функції, які виконують службовці.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x