За воду та опалення доведеться платити більше?

За воду та опалення доведеться платити більше?

Народні депутати пропонують запровадити в Україні обов\’язкове використання приладів комерційного обліку тепла і води. Ця норма стосуватиметься всіх категорій споживачів в 2016-2018 роках. Таку ініціативу містить законопроект «Про комерційний облік теплової енергії, води та водовідведення у сфері комунальних послуг» (№ 3670 ), зареєстрований в парламенті 21 листопада. Про це «Нова Доба» дізналася на офіційному сайті Верховної Ради.

За проектом закону, з 1 січня 2016 наявність лічильників води має стати обов\’язковим для всіх категорій споживачів. Винятком є лише юридичні особи та фізичні особи-підприємці, які здійснюють управління багатоквартирним будинком, – для них норма набуде чинності з 1 січня 2017 року.
Для всіх категорій споживачів використання лічильників тепла пропонується зробити обов\’язковим з 1 січня 2017 року, а для юросіб і фізосіб-підприємців, які здійснюють управління багатоквартирним будинком, – з 1 січня 2018 року.

Більше того, з 1 січня 2018 року законопроект передбачає обов\’язкову наявність приладів комерційного обліку для всіх підприємств у сфері відведення стічних вод, якщо інше не передбачено договором, за винятком юросіб і фізосіб – підприємців, які здійснюють управління багатоквартирним будинком.
А от за порушення законодавства депутати запропонували штраф у розмірі 60-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На думку депутатів, дані заходи дозволять створити в країні умови для запровадження обов\’язкового комерційного обліку теплової енергії і води, раціонального споживання таких ресурсів, забезпечити їх реалізацію лише за умови комерційного обліку і, як наслідок, скоротити бюджетні витрати на субсидії та пільги. Більш того, власники будинків повинні будуть прагнути до поліпшення енергозберігаючих характеристик своїх домівок та підприємств (будівель).

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що станом на 1 січня 2013 року в Україні засобами обліку холодної води оснащені 47,8 тис. будинків (або 24 % від потреби), приладами обліку гарячої води – 8,6 тис. будинків ( 19 %) , лічильниками теплової енергії та регуляторами температури – 31,6 % будинків . На думку авторів законопроекту , низька оснащеність житлового фонду приладами обліку обумовлена недосконалістю законодавства. Тобто лічильниками холодної води необхідно оснастити ще 115,2 тис. Будинків, тепла – 72,1 тис. будинків, гарячої води – 31 тис. будинків.
При цьому середня розрахункова вартість встановлення лічильника тепла становить 40 тис. грн , гарячої води – 12 тис. грн, холодної – 3,5 тис. грн. Загальна вартість оснащення приладами обліку всіх будинків – близько 3,8 млрд грн.
Кошти на встановлення будинкових лічильників пропонується виділити з державного та місцевих бюджетів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x