Підходить до кінця один із головних християнських постів: Різдвяний. Для того, щоб розговіння не стало непоправним ударом по здоров’ю, не завадить скористатися правилами, які придумані сотні років тому. Адже незважаючи на давність вони і донині діють безвідмовно, захищаючи організм від стресу, якиий може виникнути внаслідок різкої зміна режиму харчування.
Повертатися до звичного раціону необхідно поступово, без застіль із випивкою!
По-перше, їсти маленькими порціями і часто.
По-друге, потрібно посилити водоспоживання.
По-третє, краще уникати жирної їжі. А якщо пристрасть до домашньої ковбаси пересилює, то варто компенсувати шкідливість важкої їжі легкими овочевими салатами, заправленими лимонним соком.
По-четверте, ранок кожного дня потрібно зустрічати склянкою води і йогуртом.
По-п\’яте, не налягати на алкоголь. А якщо вживати, то лише «чисті» напої. Мартіні, ігристі вина, ром, вершковий лікер, такі популярні в дні зимових свят, краще замінити сухим вином або чаркою горілки.
По-шосте, якщо навіть вас не цікавлять українські традиції, введіть кутю до святвечірньго меню. Українці недаремно вживали цю страву напередодні виходу з посту. Крім свого особливого ритуального значення, кутя корисна і навіть цілюща. Адже в її основі – злакові культури (пшениця, ячмінь або рис). Їх відварюють і заправляють товченим маком, горіхами, медом та родзинками. Злаки корисні тим, що в них – повним-повнісінько рослинного білка, вітамінів групи В і клітковини. А в заправці – і бета-каротин, і вітаміни (В, С, Е, К, РР), і мікроелементи (калій, кальцій, магній, залізо). Всі ці речовини допоможуть організму підготуватися до різдвяного застілля.