Банки віддаватимуть відсотки до закінчення терміну депозиту

Банки віддаватимуть відсотки до закінчення терміну депозиту

Верховний суд ухвалив рішення, яким перекрив схему, яку використовували використовувану недобросовісні фінансисти з ціллю наживи. Для того, щоби довше користуватися коштами клієнтів, по закінченню терміну депозиту вони здійснювали його виплату з поточного рахунку. Практика показує, що гроші з такого рахунку вони видавали через кілька тижнів, а то й місяців. Цікаво, що клієнт банку (вкладник) не зважаючи на те, що кошти понаднормово перебували на поточному рахунку, при цьому нічого не отримував – відсотки йому вже не нараховувалися, пишуть «Вести».

– Клієнт зможе вимагати виплати компенсації ( інфляційні втрати плюс 3 % річних ) у разі несвоєчасного повернення депозиту. Якщо банк відмовиться її виплачувати, потрібно буде звернутися до суду, досить послатися на рішення ВСУ як на усталену практику, – розповів адвокат, директор компанії Investment Service Ukraine Іван Герасименко.

До недавнього часу ця схема була дуже популярна у фінансистів.

– У період з 2008 -го і до середини 2010-го практично всі банки користувалися механізмом, який фактично дозволяв їм задіяти гроші вкладника без нарахування відсотків (або з незначною, неринковою процентною ставкою). Після 2010-го така схема використовувалася рідше, – запевнив нас юрист ЮФ« Спенсер і Кауфманн» Денис Дьомін.

Сьогодні мінімізацією відсотків грішать лише проблемні банки. Інші банки вдаються до більш витончених прийомів, щоб поменше заплатити вкладнику.

– Всі вони містяться в договорі депозиту, який вкладник не завжди читає. Наприклад, перед підписанням договору менеджер обіцяє 23 % річних у гривні, а в договорі зазначено, що такі відсотки нараховуються тільки за перший місяць депозиту, за другий і всі наступні – 14 %. Іноді навіть могли зіграти на днях: повідомити клієнта, що термін депозиту закінчився, запропонувати підписати «папери» , а потім виплатити тільки 3 – 5 % через те, що клієнт передчасно (за день до закінчення) розірвав договір, – розповів юрист ЮК «Де-юре »Андрій Павлишин.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x