Міський голова контролює ремонт колектора

Міський голова контролює ремонт колектора

У неділю на самоплинному колекторі, якій проходить по вул. Громова (біля перетину з вул. Джаліля), сталася аварія. Працівники «Черкасиводоканалу» змонтували обвідний колектор. Міський голова Черкас Сергій Одарич побував на місці пориву. Про це «Новій Добі» повідомили в прес-службі міської ради.

Це вже другий випадок за минулий тиждень. Перший стався у п’ятницю на розі бульвару Шевченка та вул. Горького, другий – у неділю на Громова-Джаліля.

Каналізаційні колектори в Черкасах будувалися 40-50 років тому. Тому аварії на колекторах стаються щороку, щомісяця. Основою таких колекторів є залізобетонні труби, які раніше укладали в сухий грунт. Нині ж у зв’язку із підвищенням грунтових вод труби лежать у воді. Більше того, газова корозія руйнує колектори зсередини. Це й стає причиною аварій.
Міський голова бачить єдиний вихід із ситуації – це проведення санації усіх міських каналізаційних колекторів. У залізобетонну трубу вводять пластиковий аналог, який може експлуатуватися більше 50 років. Для цього потрібно знаходити кошти й інвестувати їх у санацію усіх колекторів. Безумовно, в масштабах міста – це великі кошти. Це десятки мільйонів гривень. Приміром, ліквідація аварії на колекторі по вул. Гоголя (між Сєдова та Різдвяною), яка сталася кілька років тому, «потягнула» з міського бюджету на 1 млн грн, а ліквідація середньостатистичних поривів вартує 300-400 тис грн.

– Це той випадок, коли є сенс і необхідність шукати фінанси чи кредитні кошти під низькі відсотки і проводити таку санацію. Тільки за рахунок економії на таких ремонтах ми зможемо цей кредит окуповувати, – зазначив Сергій Одарич.
За його словами, є домовленість із Світовим банком і зараз міська влада спільно із «Черкасиводоканала» працює над кредитною угодою. За рахунок кредитних коштів планується відремонтувати найбільш аварійні колектори по вул. Чигиринській та Гоголя. Саме в цих місцях найчастіше стаються аварії.

– Там потрібно один раз інвестувати кошти і не мати десятки років жодних проблем, – заявив Сергій Одарич.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x