Понад дві сотні черкащан потребують гемодіалізу, а грошей нема

Понад дві сотні черкащан потребують гемодіалізу, а грошей нема

Фінансування послуги, а не закупівлі витратних матеріалів. Лише це на думку голови Черкаської ОДА зможе поставити крапку в затяжному конфлікті довкола лікування хворих на ниркову недостатність. Про це Юрій Ткаченко сказав представникам пацієнтів центру «Фрезеніус» на особистому прийомі громадян.

Вони вкотре нарікають на недостатнє фінансування життєво необхідної процедури. Мовляв, натепер «Фрезеніус» отримав менше мільйона гривень.

– Це все за актами, їх якраз на таку суму, – зауважує співзасновниця організації «Відродження життя» Ольга Артеменко. – Бо хоч уже середина літа, однак досі із «Фрезеніусом» не всі райони навіть уклали договори. Дехто взагалі ігнорує це питання, як от на Корсунщині. Або ж досі тривають тендери. Бо вони в нас затяжні – по кілька місяців.
Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській ОДА.

Натепер гемодіаліз у приватній клініці можуть фінансувати лише місцеві бюджети, пояснюють в обласному департаменті охорони здоров\’я. Інакше – буде порушення закону. В області гемодіаліз на сьогодні потребують понад дві сотні черкащан.

– Ми неодноразово зверталися до Міністерства охорони здоров\’я України, аби там урешті вирішили цю проблему, – зауважує очільник області Юрій Ткаченко. – Бо вона типова для всієї України. Сподіваюся, що міністр таки почує хворих на ниркову недостатність. І ми почнемо фінансувати послугу, а не закупівлю витратних матеріалів. Причому треба нарешті визначити вартість гемодіалізу. Бо нині вона повсюди різниться. А фахівці заявляють, що ще й суттєво завищена.

Поки ж голова Черкаської ОДА закликав місцевих владців не нехтувати правами людей із хворими нирками. І пам’ятати, розподіляючи бюджетні кошти, що відповідають за їхні життя. Водночас профільному департаменту Юрій Ткаченко доручив за два дні з’ясувати, чи можна спростити тендерні процедури. Аби вони не розтягувалися на місяці.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x