Пенсійний фонд області недоотримав 28 млн грн

Пенсійний фонд області недоотримав 28 млн грн

Ситуація, коли підприємці, порушуючи законодавство, сплачують найманим працівникам зарплату нижче встановленого державою мінімального рівня, негативно впливає як на наповнення місцевих бюджетів регіону, Пенсійного фонду, так і на соціальне страхування пересічної людини. Тож державні органи не можуть стояти осторонь цієї проблеми. Тому і міжвідомча комісія з питань протидії корупції, детінізації виплати заробітної плати облдержадміністрації відновила свою роботу і провела засідання 17 липня. Провів комісію заступник голови — керівник апарату ОДА Віталій Коваль.

Про це «Нова Доба» дізналася в головному управлінні ПФУ в Черкаській області.

– Сьогодні ми маємо роз\’яснити людям, якої шкоди завдає економічному стану як окремої сім’ї, так і держави в цілому ігнорування роботодавцем законодавчо встановленого мінімального рівня оплати праці, — наголосила начальник головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області Світлана Зінник. — Керівництво Пенсійного фонду стурбовано нинішнім станом справ, адже з січня до травня 2015 року із зазначеної причини соціальні фонди області недоотримали близько 28 млн. грн. єдиного соціального внеску, з них тільки за травень — 13 мільйонів гривень.

Світлана Миколаївна зазначила, що на Черкащині 23 820 осіб отримують зарплату менше мінімальної. Наша область за цим показником перебуває на 11-му місці (за даними Державного реєстру загальнообов\’язкового державного соціального страхування). І хоч це не найгірший результат, проте є підстави для серйозного занепокоєння.

На засідання комісії запросили платників, діяльність яких у сфері оплати праці викликає найбільше питань у контролюючих органів. Серед них найдешевше оцінюють працю своїх працівників ПП “ЛОМБАРД ОСКАР” (161 грн. у місяць) та ТОВ “ТЕРМ-2” (869 грн.). За розрахунками Головного управління ДФС в області, найбільші бюджетні втрати від недоплати єдиного внеску — від ТОВ “Черкаський завод автохімії” (майже 3 млн грн. за рік), ПП “ТОРГОВИЙ ДІМ ПОЛЯКОВ” (2 млн грн.), ДП “ЧАРЗ-АВТО” (2 млн грн.).

Звичайно, є об\’єктивні причини нарахування заробітної плати менше мінімальної. Проте чимало і суб\’єктивних, які члени комісії доручили керівникам підприємств усунути. Контроль за виконанням доручення покладено на головне управління Пенсійного фонду, Територіальну державну інспекцію з питань праці, Державну фіскальну службу області.
– Ми стоїмо на захисті інтересів застрахованих осіб, і якщо роботодавець є недобросовісним, він має відповідати за свої дії перед законом. Людина з “мізерними” статками згодом матиме мінімальну пенсію. Це нас непокоїть, тому ми завжди будемо відстоювати права наших громадян, – наголосила Світлана Зінник.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x