31 грудня 2013 – останній день року

31 грудня 2013 – останній день року

Події 2013 року, що увійшли в історію людства

Політика
1 січня— Україна почала головувати в Організації з безпеки й співробітництва в Європі (ОБСЄ) та в Організації чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС).
29 січня — колишній начальник головного управління кримінального розшуку МВС Олексій Пукач за вбивство Георгія Гонгадзе засуджений до довічного ув\’язнення.
13 березня — Папою Римським обраний аргентинець, архієпископ Буенос-Айреса Хорхе Маріо Бергольйо, понтифік взяв собі ім\’я Франциск.
7 квітня — Президент України Віктор Янукович підписав указ про помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та екс-міністра охорони навколишнього середовища Георгія Філіпчука.
24 листопада — у Києві відбувся стотисячний Євромайдан проти рішення уряду зупинити інтеграцію з ЄС.

31 грудня 2013 - останній день року

Економіка
4 січня — найстаріший банк Швейцарії Wegelin оголосив про припинення діяльності через судовий тиск США.
1 лютого — Дмитро Фірташ став власником медіа-холдинга Валерія Хорошковського Inter media group limited з телеканалами Інтер, НТН, К1, МЕГА, Ентер-фільм, К2, Піксель та MTV, за 2,5 млрд доларів.
14 лютого — American Airlines і US Airways об\’єдналися у найбільшу авіакомпанію світу.
14 лютого — консорціум компанії Berkshire Hathaway Воррена Баффета і фонду 3G Capital оголосив про придбання виробника кетчупу Heinz за $28 млрд[70], це найбільше поглинання в історії харчової індустрії.
18 липня — американське місто Детройт, яке було колись столицею автопрому США, почало процедуру банкрутства через багатомільйонний бюджетний дефіцит і зовнішні борги, які перевищують 15 млрд доларів.
28 липня — французька фірма Publicis і американська Omnicon ухвалили рішення про злиття в Publicis Omnicom Group і створення найбільшої в світі компанії з виробництва реклами, вартість якої 35 млрд доларів.
3 вересня — Microsoft оголосив про придбання за $7 млрд бізнесу мобільних телефонів Nokia.
29 жовтня — у Стамбулі відкрили перший залізничний тунель під протокою Босфор, який з\’єднує Азію і Європу.
5 листопада — Україна і Chevron підписали угоду про розподіл вуглеводнів, видобутих на Олеській ділянці.
27 листопада — Україна підписала угоду про розділ продукції з італійською нафтогазовою компанією Eni і французькою Electricite de France з видобутку вуглеводнів на шельфі Чорного моря.

31 грудня 2013 - останній день року

Наука і техніка
28 січня — іранський апарат Піонер з мавпою на борту був запущений в космос і успішно повернувся на Землю.
1 лютого — ракета-носій Зеніт-3SL, що виконувала запуск за програмою «Морський старт», впала в Тихий океан неподалік від плавучої платформи.
6 вересня — НАСА з космодрому Воллопс за допомогою ракети-носія Minotaur V запустив апарат LADEE для вивчення місячної атмосфери.
22 жовтня — уперше встановлена на місячному зонді LADEE апаратура лазерного зв\’язку показала рекордні швидкості передавання даних з далекого космосу.
5 листопада — Індія запустила космічний зонд «Мангальян» для дослідження Марса.
9 листопада — на верфі Ньюпорт-Ньюс у Вірджинії спущений на воду американський атомний авіаносець «Джеральд Форд».[89] Всього військово-морські сили США мають отримати десять авіаносців типу «Джеральд Форд», які замінять застарілі авіаносці типів «Німіц» і «Ентерпрайз».
19 листопада — орбітальний зонд NASA Maven стартував до Марса, де займеться дослідженням атмосфери планети.
8 грудня — в Антарктиді на японській дослідницькій станції «Купол Фудзі» учені зафіксували мороз -91,2°C, це новий рекорд найнижчої температури на поверхні Землі.
18 грудня — у Франції кардіохірургом Аленом Карпантьє проведена перша операція з імплантації повністю автономного штучного серця, яке не вимагає регулювання ззовні при зміні інтенсивності фізичного навантаження людини.

31 грудня 2013 - останній день року

Культура
2 січня — президент України Віктор Янукович підписав указ про видання Великої української енциклопедії протягом 2013–2020 років.
16 лютого — «Золотим ведмедем» 63-го Берлінського кінофестивалю відзначена румунська картина «Поза дитини» режисера Каліна Пітера Нецера.
4 березня — світова прем\’єра українського фільму «Delirium» (режисер Ігор Подольчак) на Міжнародному кінофестивалі «Фанташпорту», Порту, Португалія.
21 червня — на черговій сесії ЮНЕСКО було прийнято рішення про включення дерев\’яних церков карпатського регіону Польщі і України до Світової спадщини.
7 вересня — головний приз Венеційського кінофестивалю «Золотого лева» отримав документальний фільм «Священна римська кільцева» (Sacro GRA) італійського режисера Джанфранко Росі. Фільм розповідає про щоденне життя римської автомагістралі і людей, що опинилися поряд з нею.
5 грудня — Петриківський розпис включений до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.
7 грудня — на 26-ій церемонії European Film Awards у Берліні драма італійського режисера Паоло Соррентіно \”Велика краса\” завоювала премію Європейської кіноакадемії як кращий європейський фільм 2013 року.

31 грудня 2013 - останній день року

Суспільство
3 січня — президент Росії Володимир Путін надав Жерару Депардьє російське громадянство.
18 серпня — у Києві освятили головний храм Української греко-католицької церкви Патріарший собор Воскресіння Христового.
1 жовтня — в Україні стартував останній призов громадян на строкову військову службу.
12 жовтня — портрет Юрія Гагаріна на фасаді будинку у Харкові визнаний найбільшим графіті в Україні.
16 грудня — федеральний суд у Вашингтоні визнав програму стеження Агенції національної безпеки за громадянами США незаконною.

31 грудня 2013 - останній день року

Спорт
7 січня — Ліонель Мессі вчетверте поспіль одержав «Золотий м\’яч ФІФА», встановивши таким чином рекорд за кількістю отримань цієї нагороди.
27 січня — француз Франсуа Габар виграв навколосвітню регату одиночок Vendée Globe і встановив рекорд змагання, подолавши 24000 морських миль дистанції за 78 днів 2 години і 16 хвилин.
13 березня — жіноча збірна України з шахів здобула перемогу на командному чемпіонаті світу в Астані.
19 травня — Алекс Фергюсон завершив свою блискучу футбольну тренерську кар\’єру в Манчестер Юнайтед.
25 травня — мюнхенська «Баварія» вп\’яте у своїй історії стала клубним чемпіоном Європи, здолавши у німецькому фіналі Ліги чемпіонів на лондонському Вемблі дортмундську «Боруссію» з рахунком 2:1.
14 серпня — Європейська футбольна асоціація дискваліфікувала клуб «Металіст» (Харків) на сезон 2013/2014 року у Лізі Чемпіонів за договірний матч у чемпіонаті України 2008 року.
1 вересня — мадридський «Реал» здійснив найдорожчий трансфер в історій футболу, заплативши з півзахисника «Тоттенгему» Ґарета Бейла €100 млн.
10 вересня — Міжнародний олімпійський комітет обрав нового президента, ним став німець Томас Бах.
22 вересня — у фіналі чемпіонату Європи з баскетболу у Любляні на арені \”Стожице\” збірна Франції перемогла команду Литви і вперше стала чемпіоном континенту.
22 листопада — Магнус Карлсен став новим чемпіоном світу з шахів, достроково здобувши перемогу над Вішванатаном Анандом у матчі за це звання.

31 грудня 2013 - останній день року

Народилися
22 липня — Джордж, принц Кембриджський.

Померли
1 січня — Патті Пейдж, легенда американської естради 1950-х.
11 січня — на 102-му році життя помер Ростислав Бабійчук, міністр культури УРСР у 1956–1971 роках.
13 січня — Михайло Горинь, радянський дисидент, український політичний діяч, народний депутат України 1-го скликання.
16 січня — у Москві вбитий Дід Хасан (Аслан Усоян), відомий злодій у законі.
12 лютого — Геннадій Йосипович Удовенко, український дипломат і політик.
22 лютого — Микола Сингаївський, український поет.
27 лютого — Ван Кліберн, американський піаніст, перший переможець Міжнародного конкурсу імені Чайковського.
5 березня — Уго Чавес, президент Венесуели.
22 березня — Бебо Вальдес, кубинський піаніст і композитор.
26 березня — Микола Сорокін, радянський російський актор, театральний режисер, педагог, депутат Державної думи РФ III-го скликання.
8 квітня — Маргарет Тетчер, прем\’єр-міністр Великої Британії у 1979-90 роках.
10 квітня — Роберт Джеффрі Едвардс, британський фізіолог, нобелівський лавреат 2010 року за розробку технології штучного запліднення.
24 червня — загинув провідний український ралійний автогонщик Вадим Нестерчук, від зневоднення у пустелі в Об\’єднаних Арабських Еміратах.
2 липня — Дуглас Енгельбарт, винахідник комп\’ютерної миші, глава лабораторії в якій був створений перший графічний інтерфейс користувача, підготовлений прототип текстового редактора і розроблена концепція гіпертексту.
30 листопада — Юрій Яковлєв, народний артист СРСР.
30 листопада — Леся Ґонґадзе, лікар, мати українського журналіста Георгія Ґонґадзе.
5 грудня — Нельсон Мандела, правозахисник, президент ПАР у 1994-1999, лауреат Нобелівської премії миру.
23 грудня — Михайло Калашников, російський конструктор стрілецької зброї.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x