Впровадження ІАС у черкаських лікарнях почнуть з кардіоцентру

Впровадження ІАС у черкаських лікарнях почнуть з кардіоцентру

Менше канцеляршини, більше інформації. А ще – можливість швидко знаходити потрібні дані й оперативніше працювати. Усе це дозволяє інформаційно-аналітична система (ІАС) моніторингу та управління мережею закладів охорони здоров’я. Її вже презентували столичні фахівці на Черкащині.

Така система дозволяє мати єдину базу: ліків, закупівель, медичних кадрів, пацієнтів, обладнання, процедур, послуг тощо. А відтак – і контроль за ресурсами галузі. Потрібну інформацію в ІАС можна знайти за лічені секунди, економити на папері та заощаджувати найцінніше – час лікарів.

Місцеві фахівці систему сприйняли з деякою обережністю й критикою. Мовляв, чи достатній буде захист внесених до цієї системи даних. Щодо цього ІАС вже перевірили в Службі безпеки України. Первинний рівень надання медичної допомоги в Вінницькій області послуговується саме такою системою. Ефективно та успішно.

– Кожен заклад бачитиме рівно те, що йому потрібно. Споживачами бази даних буде керівництво закладів та управлінь охорони здоров’я, – зазначає заступник директора Департаменту ОЗ Черкаської ОДА Олег Найдан. – Нам не пропонують винаходити велосипед, а лише покращити існуючу систему й швидко реагувати на її зміни. Наприклад, щодо використання ліків.
Про це «Нова Доба» дізналася в департаменті охорони здоров’я Черкаської ОДА.

Запровадження ІАС доречне й дотичне до створення електронного реєстру пацієнтів. Нагадаємо, на це Світовий банк виділив кошти. ІАС найперше мінімізуватиме канцелярщину. Розроблення її безкоштовне, а ось підключення платне.

– Ми об’їздили низку закладів на третинному рівні надання допомоги в області. І система вже працює, попри паперові носії, – наголошує радник голови Черкаської ОДА з медичних питань Михайло Лобас. – Якщо ми з ними будемо й надалі, то не те що до Європи не потрапимо, а повертатимемося в минуле. Вважаю, що найперше систему необхідно запровадити в обласному кардіоцентрі.

Так, електронний реєстр хворих на діабет та облік ліків для них у Черкаській обласній лікарні працює вже кілька років.

ІАС містить аналітичний модуль, який дозволяє оперативно подавати звітність до профільного міністерства. Для використання системи не потрібне додаткове обладнання й програмне забезпечення. Її розробники – ТОВ «Українська проектна система».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x