Очільник області пропонує по-інакшому ремонтувати дороги

Очільник області пропонує по-інакшому ремонтувати дороги

Їхнім станом Юрій Ткаченко вкрай невдоволений. Подекуди шляхи ремонтували торік тричі. А вирви нині такі, що й на позашляховику не проїхати.
Це про вулицю Онопрієнка. Минулого літа дорожники її ремонтували навіть показово. Перед владцями з районів латали ями за сучасною технологією – додавали в асфальтобетон спеціальні домішки. Аби залатані ділянки довше простояли. Рік потому державних дорожників сюди знову скликав очільник області – на робочу зустріч.
Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській ОДА.

– Тричі ремонтували цю дорогу, – обурюється голова Черкаської ОДА. – Зокрема, і перед прощанням із загиблими прикордонниками, і генерал-майором Ігорем Момотом. А проїхати не можна! Про яку технологію ми говоримо?!
Фоторепортаж про черкаські дороги можна переглянути тут.

Ремонтники ж в один голос переконують: їхні латки вціліли. А нинішні вирви, мовляв, нові. Те ж дорожники розповідають очільнику області й на іншому шляху – в бік Геронимівки. Його теж латали не раз. Ремонтники нарікають на мінливу зиму. І за свою роботу ручаються, хоч гарантії не дають. На відміну від приватників.

– Наш ямковий ремонт тримається, – запевняє директор ДП «Черкаський облавтодор» Олександр Северин. – Просто поряд з’являються нові вибоїни. Воно ж у тріщину вода потрапила, мороз вдарив – і розриває асфальт. Ми готові ремонтувати дороги, але бракує фінансування. А без грошей же нічого ж не можна зробить.

Грошей, скаржаться облавтодорівці, торік дали вдвічі менше, ніж треба було. Тому латали тільки найаварійніші шляхи. Та й то погрузли в багатомільйонних боргах. Бо ще треба утримувати штат (до тисячі осіб). Водночас у Службі автомобільних доріг наголошують: із себе відповідальності не знімають. Тут теж невдоволені ані станом шляхів, ані якістю їхнього ремонту. Співпрацею з «Облавтодором» у Службі теж не надто задоволені.
– Якщо фінансування було б на належному рівні, ми (як замовники та балансоутримувачі доріг області) могли б більше укладати договорів із підрядними організаціями, – пояснює заступник начальника Служби автомобільних доріг у Черкаській області Роман Швидкий. – А також здійснювати профілактичний ремонт. Але й без реформ не обійтися. Бо проблема справді є.

Не до вподоби сама система з ремонту доріг й очільнику області. Юрій Ткаченко нарікає: шляхів немає, крайнього теж. Він клопоче про зміну керівництва дорожніх служб. А ще – вже звернувся до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Обласний керманич пропонує передати функції з управління автодорогами загального користування місцевого значення на регіональний рівень. І передбачити цільове фінансування з держбюджету – обласному.

– Розподіл субвенції на рівні областей більш ефективний, – зауважує Юрій Ткаченко. – Так ми зможемо самостійно й оптимально розподіляти ресурс на утримання наших шляхів. А розпорядники коштів на місцях самі визначатимуть виконавців робіт і контролюватимуть їх. Зокрема, прописуватимуть в угодах вимоги щодо гарантії тощо. На сьогодні саме місцева влада краще за всіх знає, де потрібно ремонтувати дороги. Ці послуги також мають надаватися на конкурсній основі. Де конкуренція – там якість.

Очільник області пропонує по-інакшому ремонтувати дороги

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x