Донецьке коріння чеських інвесторів

Донецьке коріння чеських інвесторів

28 квітня чеська компанія «Agro Invest Company» звернулася з листом до голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка та голови Черкаської обласної ради Валентини Коваленко. В документі від імені голови правління Карла Бартоша заявлялося про те, що їхня робота фактично заблокована, посівна кампанія знаходиться під загрозою, а гарантовані умови ведення бізнесу для європейських інвесторів не реалізуються. Керівниц­тво «Agro Invest Company» по суті заявило претензії обласній владі.

Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Ми вирішили розібратися, хто ж стоїть за чехами, які раптом вирішили інвестувати в Черкащину. Чеська компанія виявилася з донецьким корінням. Розкажемо все по порядку. В багатьох іноземних країнах відкрити компанію може представник іншої держави, але номінальним, тобто формальним директором, має бути громадянин країни реєстрації фірми, який отримує заробітну платню, веде бухгалтерію та несе відповідальність за дії компанії. Іноді одна людина може бути номінальним директором майже сотні фірм. Такою людиною є й Карл Бартош. За даними чеських бізнес-реєстрів, він є директором кількох десятків компаній, що зареєстровані в Чехії. Утім, він не є єдиним реальним власником компанії «Agro Invest Company».

Дані тих самих реєстрів вказують нам, що з 2014 року реальним власником цієї компанії є громадянин України, 1973 року народження, уродженець Донбасу, який нині мешкає в Тальнівському районі, Олександр Коротков. Згідно з випискою, він зареєстрований за адресою: м. Тальне, вул. Скворцова, 39. Документально разом із ним до компанії увійшла також пані Наталя Зінченко, 1978 року народження, яка мешкає в м. Тальне за тією ж адресою.
Навіщо ж цим особам шантажувати обласну владу, прикриваючись іноземною компанією? Причина в Тальнівському КХП, що належав свого часу державній компанії «Хліб України». З 2005 по 2010 роки О. Коротков був директором Тальнівського КХП. За цей період підприємство дивним чином працювало зі збитком та нарощувало борги. Згідно з законом, підприємства «Хліб України» не могли бути приватизованими. Але з 2007 року пан Коротков скупав борги Тальнівського КХП, що дало йому змогу очолити комітет кредиторів і в грудні 2013 року провести через господарський суд рішення про визнання КХП банкрутом та ліквідацію підприємства.

Після того, як пан Коротков купив на аукціоні збанкрутілий під його керівництвом Тальнівський КХП, підприємство несподівано вийшло в лідери України. Лише за 9 місяців 2013-2014 маркетингового року, за даними рейтингу експортерів AgroChart, Тальнівський КХП почав займати майже 22% експорту пшеничного борошна. Це стало можливим у тому числі й завдяки зв’язкам нового власника з родиною донецького клану Щербанів, про що писала газета «Ділова столиця» в матеріалі за 29 травня 2014 року.
Донецьке коріння чеських інвесторів
Виникає питання: навіщо О. Короткову знадобилося продавати Тальнівський КХП нібито «чеській» фірмі, а насправді – своїй же компанії, але зареєстрованій за кордоном?

По-перше, це тиск на суд. У судах зараз слухається справа про незаконність ліквідації дочірнього підприємства «Тальнівський КХП», а значить і про визнання незаконності його приватизації структурами Короткова. Усі факти свідчать про незаконність операції, і рішення суду змусить повернути Тальнівський КХП у власність держави. Але власники, чиї дії можуть містити одразу декілька ознак кримінального злочину, починаючи від тиску на суді і закінчуючи доведенням до банкрутства, намагаються використати нову чеську реєстрацію власника для того, щоб залякати владу наслідками з боку ЄС.
По-друге, це спроба уникнути сплати податків. Протягом 2013 року Тальнівський КХП, за даними ділових ЗМІ, продавав за кордон пшеничне борошно в статусі «офшорної зони», тобто намагався якнайменше заплатити податків державі. Очевидно, що реєстрація в Чехії дасть змогу власнику поновити «схеми» та сплачувати менше податків, спираючись на можливості законодавства Європи.
Пан Коротков є депутатом Черкаської обласної ради. Виглядає дивним і незрозумілим, коли обласний депутат намагається заплутати голів обласної адміністрації і обласної ради, своїх колег-депутатів і приховати справжніх власників за кордоном.

Сергій Маланюк

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x