Дитину «укачує»: що робити?

Дитину «укачує»: що робити?

Рух в автомобілі, в літаку, на кораблі, на атракціонах неминуче призводить до надмірного подраз­нення нервової системи: мозок отримує «різноголосу», суперечливу інформацію про навколишній простір, що в деяких дітей порушує роботу вестибулярного апарату. Чи цього уникнути й допомогти дитині справитися з проблемою?

Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Якщо дитина відпочила, виспалася й поїла, перебуває в хорошому настрої, вона добре переноситиме подорож. А ось поїздки натщесерце або на переповнений шлунок можуть помітно посилити про­яви заколисування. Поїсти краще за 2-3 години до поїздки. Бажані калорійні, але «легкі» продукти: сир, омлет, бутерброд із сиром тощо. Не варто вживати продукти, що викликають здуття живота, бродіння, а також пити газовану воду.

Ефективна профілактика «укачування» — прийом спеціальних препаратів незадовго до поїздки. Механізм їхньої дії пов’язаний із функціональною блокадою роботи певних груп нервових клітин, які викликають неприємні симптоми. Але більшість цих препаратів мають побічні ефекти: викликають млявість, сонливість, сухість у роті, порушення зору й координації. Тому використовувати їх варто лише в крайніх випадках і за призначенням лікаря.
Під час руху транспорту зручно влаштуйте дитину в кріслі: напівлежачи, обличчям уперед по ходу руху або зі злегка закинутою назад головою. Якщо для неї є неприємним мелькання предметів за вікном, хай краще закриє очі. Добре, якщо вдасться поспати в дорозі. Декому допомагає й фіксація погляду на одній точці.

Спека, задуха, сильні запахи посилюють прояви заколисування. Прохолодне свіже повітря або вітер — навпаки. Якщо є можливість, відкрийте вікно в поїзді або автомобілі.

Універсальний засіб проти заколисування — цікава діяльність (ігри, пісні, казки, перегляд мультика і т. д.). Непогано «працюють» глибокі вдихи, імітація позіхання. Рекомендовано й застосування ароматерапії: прихопіть флакончик із ефірною олією м’яти, полину або лимона.

Чудово допомагають від «укачування» злегка солодкий трав’яний чай (м’ята, імбир, меліса, ромашка) та мінеральна вода з додаванням цитрусових. Можна дати дитині льодяника, шматочок лимона, жувальну гумку або запропонувати скибочку в’яленої риби, солоні горішки, твердий сир або гіркий шоколад.

Холодний компрес (або пакетик із льодом) на область голови і задню поверхню шиї теж може допомогти при поганому самопочутті, запамороченні й нудоті. Варто випробувати й точковий масаж: розтирання і надавлювання в області вушних раковин, долонь, підошов, голови.

До речі, «укачування» — хвороба «заразна»: якщо дитина побачить, що поруч із вами комусь зле, ймовірність настання нудоти й у неї різко зростає. Постарайтеся акуратно «ліквідувати» таких сусідів із поля зору дитини.

І, нарешті, якщо «подія» неминуча, будьте до неї готовим: 2-3 щільних пакетики і набір серветок у дорозі обов’язково потрібно мати під рукою. Спокійно поясніть дитині, що нічого страшного з нею не відбувається, скоро все буде гаразд. Після блювоти зазвичай настає полегшення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x