Кавуни: користь та шкода

Кавуни: користь та шкода

Людству з давніх-давен відомо, що кавун корисний для нашого організму. Проте варто розібратися, в чому його користь, а в чому шкода. Яку небезпеку таїть у собі ця диво-ягода та як від неї вберегтися? Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Корисні властивості кавуна
Сечогінний засіб
Спеціалісти рекомендують частіше їсти кавуни для захисту нирок від утворення каменів. Оскільки кавун є хорошим сечогінним засобом і безболісним для того, щоб «поганяти» пісок у нирках.

Приборкує неслухняний кишечник
Кавун допомагає позбутися проблем із роботою кишечнику, роблячи її злагодженою й регулярною. Кавунова дієта допомагає позбутися такої неприємності, як хронічні закрепи.

Покращує колір обличчя
Завдяки тому, що кавун має сечогінні й жовчогінні властивості, якщо вечерятимеш кавуном – вранці приємно здивуєшся своєму обличчю без набряків, почервонінь і жовтизни.

Заряджає щастям
Уся справа в тому, що в м’якоті кавуна містяться речовини, що допомагають виробленню серотоніну — «гормону щастя». Ця смугаста ягода особливо корисна всім, у кого аврали на роботі, стрес і хронічна втома.

Небезпека, що причаїлася в кавуні
Але ж не варто забувати про потенційну небезпеку, яку спричиняє кавун. Так, солодкий кавун корисний практично для всіх. Проте вживати його у великих кількостях не варто людям, котрі хворіють на цукровий діабет, страждають пієлонефритами, тяжкими патологіями підшлункової залози. Не можна поєднувати кавун з соліннями, адже сіль затримує в організмі рідину, а кавун – навпаки.
Внаслідок цього можуть з’явитися набряки.
Життєдіяльність людини іноді псує репутацію кавуна. Наприклад, нітрати, якими насичують ґрунти для швидкого зростання кавунів здатні спричиняти отруєння. Організми міцних людей накопичують їх, і з часом людина відчуває слабкість, дратівливість і безсоння, а також знижується імунітет.

А ось діти, вагітні жінки і люди, котрі страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, можуть відчути симптоми отруєння вже через пару годин після їжі. З’явиться нудота, запаморочення, біль і блювота. На жаль, відрізнити «чистий» кавун від «отруйного» в домашніх умовах майже неможливо. Для цього потрібен лабораторний аналіз.
Чималу роль у цих проблемах відіграють мікроби. Умови вирощування, перевезення та зберігання кавунів часто створюють сприятливе середовище для розвитку мікроорганізмів. Дійсно, навіть зовнішня шкірка кавуна сповнена мікробів, які рано чи пізно потрапляють на ваш стіл і в шлунок.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x