8 січня – Собор Пресвятої Богородиці

8 січня – Собор Пресвятої Богородиці

Вважалося, що це свято для жіноцтва важливіше, ніж Різдво, оскільки пов\’язане з Матір\’ю Божою. В народі вірили, якщо вагітна жінка чи її чоловік, навіть через крайню необхідність, працюватиме в цей день, то у неї народиться дитина з фізичними вадами — шестипала, безпала, або ж зі зрослими пальцями. В цей день починали колядувати й жіночі ватаги. На Богородицю відвідують бабок-повитух, які приймали роди, пригощаючи вечерею, а також справляють обіди та панахиди по померлих. Вважалося, що вночі всі небіжчики сходяться до храму і їм правлять молитви священики, що також померли. У деяких місцевостях на Галичині до сходу сонця запалювали на подвір\’ї дідуха, перестрибували через огонь і перегонили домашніх тварин, оскільки вночі «мають гуляти відьми».

Події
1654 — у Переяславі генеральна військова рада, яку скликав гетьман Богдан Хмельницький, вирішила створити воєнно-політичний союз двох держав — України та Росії.
1656 — у голландському місті Гарлем вийшов перший номер газети «Гарлемський вісник», яка видається і досі. Це найстаріше з періодичних видань, що існують сьогодні.
1851 — французький фізик Жан Фуко завдяки сконструйованому ним апарату довів, що земля обертається.
1889 — учений Герман Голлеріт із Нью-Йорка запатентував табулюючу машину, яка була використана під час перепису населення в країні.
1918 — виступаючи перед членами Конгресу, Президент США Вудро Вільсон запропонував мирну програму з 14 пунктів, що мала сприяти закінченню І Світової війни.

Народились
1824 — Вілкі Коллінз, англійський письменник («Місячний камінь», «Жінка в білому»).
1879 — Васильченко Степан Васильович, український письменник («Мужицька арихметика», «Окопний щоденник», «Чарівниця», «Минають дні», «В бур\’янах»).
1888 — Юра Гнат Петрович, український актор і режисер.
1922 — Величко Осип, український різбляр і педагог.
1935 — Симоненко Василь Андрійович, український поет («Лебеді материнства», «Ти знаєш, що ти людина?», «Україні»), журналіст, один з активістів руху «шістдесятників».
1935 — Елвіс Преслі, визначний американський співак («That\’s All Right», «Mystery Train», «All Shook Up», «Love Me Tender», «Suspicious Minds») і актор («Блакитні Гаваї»).
1975 — Грушина Олена Едуардівна, українська фігуристка.

8 січня – Собор Пресвятої Богородиці

Померли
1642 — Галілео Галілей, італійський мислитель, засновник класичної механіки, фізик, астроном, математик, поет і літературний критик.
1938 — Микола Михайлович Любинський, український мовознавець, політичний діяч, міністр закордонних справ УНР.
1965 — Володимир Сосюра, український письменник, поет-лірик.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x