Черкаські студенти пройшли практикум у психіатричній лікарні

Черкаські студенти пройшли практикум у психіатричній лікарні

14 березня у стінах Черкаської обласної психіатричної лікарні для студентів психологічного факультету Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля та психологів Управління ДСНС відбувся практикум щодо надання психологічної допомоги населенню. Про це «Новій Добі» повідомила прес-служба Управління ДСНС у Черкаській області.

Керівник обласного центру медичної і практичної психології Микола Стеценко ознайомив студентів та практикуючих-психологів зі специфікою надання психологічної допомоги військовослужбовцям, які пройшли службу в зоні АТО.

На перший погляд, психологи із різних служб мають справу із різними проблемами. Але спільними залишаються методи, які можуть вивести людину з такого стану. Це і тепла ковдра, і обійми і хороше слово, і вміння заспокоїти, і найголовніше – вчасно визначити, де вже потрібна допомога вже іншого спеціаліста.

Старший психолог Леся Коротяєва та психолог Руслан Бондаренко Управління ДСНС у Черкаській області разом із студентами ЧІПБ завітали на заняття до психіатричної лікарні, тож присутні почули безліч історій про те, як прості люди, переживши певний стрес, не змогли з нього вийти самостійно.

Під час обговорення психологічних проблем у людей, які повертаються із зони бойових дій, всі психологи розуміли, що існує потреба подальшого планового підходу до кожного з них. Адже їх попередньо не готують до того, що населення не зовсім правильно сприймає та аналізує ситуацію, що склалася в зоні АТО. І не всі готові сьогодні подякувати тим, хто охороняє наш спокій. «Це і загострює психічний стан людини, яка в очікуванні честі та похвали іноді чує: «Іди звідси…» – говорить Микола Григорович.

Важливим стала також участь у цьому заході студентів 4 курсу Черкаського інституту пожежної безпеки імені Герої Чорнобиля. Вони задавали безліч питань і безперечно зуміли поповнити свою базу знань, які можна використати в зоні надзвичайної ситуації або під час роботи із атовцями.

Цікаво також пройшло обговорення необхідних якостей майбутнього психолога. «Треба бути міцним і сильним, як фізично, так і емоційно стійким. Під час спілкування слідкувати за вербальними жестами, тембром голосу, щоб своєю інтонацією не спровокувати хворого на агресію. Якщо людині потрібно медичне лікування, то психолог повинен мотивувати його на це» – зазначив Микола Стеценко, психолог психіатричної лікарні з 24-річним стажем.

– Попри певні побоювання, зустріч відбулася в досить дружній та конструктивній обстановці. Можливість висловитися та обговорити деталі мали усі, тож заняття виявилось досить цікавим та повчальним. Ми дізнались безліч корисної інформації, яка в подальшому знадобиться у професійній діяльності, – коментує студентка-практикантка Юлія.

¬– Сьогодні психологам необхідно спілкуватись і допомагати не тільки учасникам чи постраждалим у надзвичайних ситуаціях, а й людям, які переміщуються чи повертаються із зони АТО. Посттравматичні, стресові розлади, тривожні депресивні стани руйнують людям життя, їхні стосунки, їхнє бачення майбутнього. Тому сьогоднішнє заняття дуже важливе і для нас, і для майбутніх фахівців. Адже всі, хто потребує допомоги дуже чутливі, і дуже чітко потрібно розуміти їх внутрішній світ, що ми сьогодні і намагалися зробити, – наголосила психолог Управління ДСНС у Черкаській області Леся Коротяєва.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x