Конференція з аграрної історії, яка об’єднала науковців із різних куточків України, відбулася в ЧНУ

Конференція з аграрної історії, яка об’єднала науковців із різних куточків України, відбулася в ЧНУ

У межах Тижня науки відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Соціокультурний простір України другої половини ХІХ – першої третини ХХ ст.: селянський світ».

Захід провів Науково-дослідний інститут селянства та вивчення аграрної історії (НДІСВАІ), який вже 25 років активно досліджує аграрну історію України. До участі в конференції долучилися 90 науковців, які представили 23 університети, 6 академічних установ, 3 музеї, 2 школи і 1 ліцей, 3 заклади післядипломної освіти. Широкою була «наукова географія» учасників конференції, які представили українські освітньо-наукові, академічні центри Києва, Вінниці, Херсона, Миколаєва, Кропивницького, Житомира, Луцька, Кам’янець-Подільського, Дрогобича, Харкова, Чернігова, Луганська, Донецька, Тернополя, Дніпра, Умані й, звісно, Черкас.

Із вітальним словом до учасників конференції звернувся ректор Олександр Черевко: «Розуміти історію української державності неможливо без розуміння історії селянства. Досліджуємо власну історію, а не її російський варіант. Показуємо світу справжню Україну – лише так можна виграти інформаційну й ідеологічну війну».

На заході був присутній почесний голова асоціації «Незалежне об’єднання сільськогосподарських підприємств Чорнобаївського району», член Наглядової ради ЧНУ Петро Душейко, який упродовж всього часу існування НДІСВАІ в ЧНУ підтримує наукову діяльність НДІСВАІ.

Актуальність досліджень НДІСВАІ засвідчив і заступник голови Черкаської ОВА Олександр Шамрай, який від імені обласної влади привітав учасників конференції.

Із вітальним словом звернулася голова Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України Олеся Ващук, яка акцентувала увагу присутніх на актуальних проблемах науковців та підкреслила важливість фундаментальних досліджень у сучасному науковому просторі.

Перший директор НДІСВАІ Анатолій Морозов висловив сподівання на подальшу успішну діяльність інституту та окреслив окремі важливі віхи історії НДІСВАІ.

У пленарному засіданні конференції зі змістовними доповідями виступили представники академічної та освітньо-наукової історичної спільноти: Олександр Удод, Олександр Житков, Віталій Лозовий.

Чинний директор НДІСВАІ Сергій Корновенко представив наукове видання з історії Української Держави 1918 р. «В Пятнайцяті Роковини Гетьманщини Більше правди про Скоропадського (Допис з Европи)» автором якого є Не Гетьманець. Видання раніше не було відоме в Україні, оскільки його газетний варіант, представлений у часописі «Америка» за 1933 р., зберігався у бібліотечних фондах Української Папської Колегії святого Йосафата у Римі. Також Сергій Корновенко розповів про започаткування  НДІСВАІ Всеукраїнського (національного) конкурсу наукових та навчальних видань із аграрної історії», який, на його думку, «сприятиме розвитку історико-аграрних знань».

Секційні засідання відбулися за п’ятьма напрямами.

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x