Чорнобаївщина взяла участь у спорудженні фортифікацій на Сході

Чорнобаївщина взяла участь у спорудженні фортифікацій на Сході

Навесні будівельники з усієї України взялися укріплювати східний рубіж країни. Кожна область отримала своє завдання. Черкащині дісталися фортифікаційні споруди на третій лінії оборони. Наші земляки з Чорнобаївщини двічі їздили на будівництво в Дружківку Донецької області.

Як розповідає Віталій Кравченко, заступник голови районної спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), безпосередній учасник будівництва, на початку працювало 8 районів – Звенигородський, Уманський, Канівський, Чигиринський, Золотоніський, Катеринопільський, Монастирищенський і Чорнобаївський.

– Першого разу, з 25 травня по 11 червня, – розповідає Віталій Іванович, – з району їздило 4 особи. З Чорнобаю – я та Володимир Сорока, з Красенівки – Сергій Третяк і В’ячеслав Сорокін. Наступного разу, після відпустки, з 24 червня по 20 липня в нашу бригаду влилися чорнобаївці Володимир Сорока, Олександр Муратов, крутьківці В’ячеслав Бишовець, Олег Воропай, Ярослав Батурін. А для укріплення бойового духу взяли з собою і афганців – Віктора Гусака, Івана Дудакова, Миколу Горбунова, В’ячеслава Черненка. Команда вийшла надійна, працьовита, всі трималися на гідному рівні. Ми розуміли, що найважливіше завдання – це максимально убезпечити наших військових.

Чорнобаївщина взяла участь у спорудженні фортифікацій на Сході

– Фінансування цього проекту державне, – продовжує Віталій Кравченко. – Згідно з ініціативою Президента завдання на будівництво фортифікаційних споруд отримали обласні держадміністрації. З Черкас розпорядження надійшло до голови Чорнобаївської РДА. І вже на місці Сергій Миколайович Джоболда залучив групу добровольців на укріплення третьої лінії оборони.

Всі поставки лісу, будівельних та утеплюючих матеріалів, техніки, інструментів забезпечила Черкаська фірма ПП „Надія”. Також керівництво області і району потурбувалося і про наше харчування, проживання, перевезення, оплату відряджень. Всьому фронту робіт навчили спеціалісти „Надії” Анатолій Мелещенко, Сергій Коптенко, Микола Оніщенко, Олександр Сенько. Їх науку ми опанували дуже швидко. І спільними зусиллями за 20 км від бойових дій виросла третя лінія ешелонової оборони зони АТО.

Чорнобаївщина взяла участь у спорудженні фортифікацій на Сході

За той час, що ми перебували у Дружківці, нами збудовано 2 кільця фортифікаційних споруд протяжністю близько 9 км з укриттями та місцями для маневрів танків, БТРів, САУ, самохідної та причіпної артилерії. Спочатку вирили окопи шириною 1 м, а для техніки – 4 м. Потім вручну по 12 годин на добу відбивали бруствери висотою мінімум по пів метра. Вибудувано бійниці, бліндажі, ДОТи, ДЗОТи для особового та командного складу. Всі рятівні укріплення з якісного армованого бетону, посиленого металу, встановлені акуратно: забиті всі шви, зроблена підсипка, виведені труби вентиляції, зроблено водовідведення, окопи обшиті і укріплені лісом, що робить їх більш довговічними, дає захист від непогоди. А ще чорнобаївці ввели гарну традицію: щоранку на роботу і щовечора на відпочинок ходили з прапором, древко до якого виготовили самостійно, прикрасивши вгорі тризубом.

Чорнобаївщина взяла участь у спорудженні фортифікацій на Сході

До речі, Черкащина першою звела інженерні споруди на Сході й першою передала їх Міністерству оборони України.
Тепер ці фортифікації захищатимуть наших бійців від ворожих куль. Вони забезпечують перевагу особового складу, що займає ці позиції, над супротивником. Це комплексна оборонна споруда з прикритими посиленими вогневими точками, яка при необхідності виконає роль захисту наших солдат. Подібну оцінку нашої роботи ми отримали по завершенню будівництва від військових, які здійснювали контроль за будівництвом. А інженери ПП „Надія” серед всіх черкащани особливо відмітили роботу чорнобаївської бригади, особливо афганців. Адже саме нам вдалося не лише найкраще виконати поставлені завдання, а й виправити недоліки, допущені іншими районами.

Інна ЧМИХАЛО

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x