Комп’ютерні ігри – користь чи шкода?

Комп’ютерні ігри – користь чи шкода?

Улітку, маючи багато вільного часу, діти більше грають у комп’ютерні ігри. Такий спосіб розваг, усупереч поширеній думці, приносить і деяку користь.
Ігри, які передбачають командну роботу, розвивають навички співпраці. Відеоігри покращують здатність міркувати й вирішувати нові проблеми, незалежно від раніше отриманих знань, можуть покращити периферичний зір, навики орієнтування, координацію очей і рук і уявлення про фігуру.
Також комп’ютерні головоломки радять людям похилого віку, щоб поліпшувати пам’ять, швидкість реакції і загалом збільшувати мозкову активність.

Різні ігри впливають на різні частини мозку
Розваги з повторюваними діями зміцнюють зв’язок тих клітин мозку, які відповідають за пам’ять і засвоєння інформації (навчання). Відеоігри впливають і на тім’яну долю кори головного мозку. Зокрема, це ігри, які вимагають дії в реальному часі (як-от аркади), активують цю зону мозку, яка контролює сенсорну систему рухів. Крім сенсорних рухів, тім’яна доля головного мозку відповідає за чутливість всіх частин тіла.
Під час комп’ютерних забав активно працює зона префронтальної кори головного мозку. Ігри, які вимагають логічного мислення (наприклад, «Тетріс»), активують цю частину головного мозку. Вона відповідає за прийняття рішень, оцінку обставин і частково – за абстрактне мислення.
Дорсальна передня поясна кора контролює процеси пізнання і планування, а також частково бере участь у прийнятті термінових рішень (фактично несвідомих). У гравців зафіксували велику активність в цій області мозку одразу після стрільби у відеоіграх.
Дослідники вважають, що в гравців пригнічуються емоційні реакції – це допомагає впоратися з жорстокими діями (стрільбою).
Довготривалі періоди гри можуть призвести до ожиріння, проблем з увагою і до поганої успішності в школі.
Ще один медично доведений факт – тиждень гри в жорстокі комп’ютерні ігри зменшує активність лівої нижньої частини лобної долі мозку під час виконання емоційних завдань.
Ті, хто віддає перевагу дуже агресивним відеоіграм, мають значно вищий рівень тривожності, ніж ті, хто не грає в агресивні ігри. Також комп’ютерні ігри збільшують ризик судом у людей з епілепсією і фотосенситивними розладами.
Попри користь ігор, для дитячого організму важливіше багато рухатися і перебувати на свіжому повітрі. Тому слідкуйте, щоб ваше чадо не засиджувалося за комп’ютером.

Правила користування комп’ютером:
1) Діти віком із 3-ох до 6-ти років можуть проводити час біля комп’ютера не більш, ніж 30 хвилин.
2) Через кожні 15 хвилин треба робити перерву на 5-хвилинну розминку для очей. У цей час дитина не повинна дивитися телевізор, зате може малювати, ліпити, дивитися у вікно. Це необхідно, щоб м’язи очей відпочили.
3) З 6-ти до 10-ти років дитині можна перебувати за комп’ютером 1 годину в день з перервами кожні 15–20 хвилин.
4) Після 10 років можна дозволити перебувати за комп’ютером 2 години на день, але з перервами кожні 15–20 хвилин.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x