У Черкасах відбувся фестиваль аргентинського танго «En el compas»

У Черкасах відбувся фестиваль аргентинського танго «En el compas»

Перший в історії міста Танго-вікенд відбувся в Черкасах. Три дні – з п’ятниці до неділі – тривали найрізноманітніші заходи фестивалю «En el compás», де можна було дізнатися багато чого цікавого про аргентинське танго – найпопулярніший танець у світі. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

Фестиваль аргентинського танго «En el compas» проходив у рамках реалізації грантового проекту Вікторії Духоти коштом цільової міської програми.

Як розповіла Вікторія Вікторівна, саме завдяки міській програмі виділення грантів в галузі культури стало можливим реалізувати такий проект у нашому місті. За словами пані Вікторії, яка більше п’яти років популяризує та навчає містян аргентинському танго, на фестиваль приїхало більше 60 осіб з різних куточків України: Запоріжжя, Дніпропетровська, Полтави та навіть Севастополя і звичайно багато черкащан.

У суботу, 11 червня, в обласному музеї відбулися «Бесіди про танго» із Германом Немолякіним зі Львова, знавцем танго та відомим ді-джеєм.

Як зазначив Герман Немолякін, який разом із дружиною захопився танго близько 10 років тому, він більше практик, аніж теоретик, але оскільки «новачкам» важко зрозуміти, що включає термін «аргентинське танго», то саме на це і направлені його бесіди.

Тож, присутні цього вечора мали можливість дізнатися про еволюцію розвитку оркестрів, що виконували аргентинське танго, відмінність європейського (німецького, польського, українського тощо) та відповідно аргентинського танго, яке виражає внутрішній стан людини.

Вікторія та Віталій Карповичи з київської школи танго Tango Drive (Вікторія – її засновник та керівник, викладач танго з 10-річним стажем, Віталій – танцюрист танго, вчився у відомих аргентинських викладачів) теж проводять у Черкасах свої майстер-класи.

В останній день проведення фестивалю, 12 червня, для містян, які ще не пробували танцювати, але зацікавилися музикою танго та культурою Аргентини в цілому в Черкаському річковому порту відбувся масштабний вечір аргентинського танго.

У його програмі майстер-клас з аргентинської чакарери (яскравого народного танцю), який провела Марія Морено — відома танцівниця, що стажувалася в Аргентині, а зараз викладає танго та чакареру в Україні та Європі.

Пані Марія зізналася, що вперше проводить урок фольклорного танцю для людей, які до цього його не бачили та не практикували. А тому, перш ніж приступити до вивчення рухів, зробила невеликий екскурс в історію, зазначивши, що в Аргентині на початку 20 століття молодь збиралася на танцмайданчики, щоб познайомитися, потанцювати та поспілкуватися. Образи дівчини та хлопця, які обіймаються під час танцю виникли значно пізніше. Від самого початку запрошення дівчини до танку необхідно було запитати у батька, брата або зятя і лише потім дівчина на власний розсуд давала згоду чи відмовляла.

– Танцювали чакареру на відстані, тож таким чином відбувалася комунікація між людьми. Чоловіки намагалися «завоювати» жінку, щоб поспілкуватися. В основі танку лежить фольклорний крок, яких налічує 120 базових , а ще існують підвиди кроків, загалом їх 640 і фазою всіх фольклорних танків є базовий крок, – розповіла Марія Морено.

Більше півсотні черкащан взяли участь у майстер-класі з аргентинської чакарери. Серед учасників майстер-класу була і директор Департаменту освіти та гуманітарної політики Марина Бакланова.

По закінченні уроку в будівлі річкового вокзалу можна було побачити всю красу аргентинського танго та потанцювати мілонзі, танго-вечері з ді-джеєм Олександром Пальчиковським із Києва.

Організатори занурили глядачів в атмосферу традиційних вечірок аргентинського танго «Мілонга». Звучала музика «золотого віку» танго, 20-50-х років минулого сторіччя.

До відома:

Чакарера – парний танець, що танцюється без дотиків один до одного. Партнер кружляє навколо своєї партнерки, принаджуючи її притупуванням ноги (запатео), змахами хусточки та «коронацією» і широкими обіймами наприкінці.

В основі хореографії – спеціальна фігура з поступу вперед і відходу назад. Танець складається з двох частин, і друга точно повторює першу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x