Черкаські водії не замислюючись про можливі наслідки сідають за кермо на підпитку

Черкаські водії не замислюючись про можливі наслідки сідають за кермо на підпитку

На черкаських дорогах щодня їдуть водії, рівень алкоголя в крові яких значно перевищує гранично допустимі норми. Протягом 8 днів нового 2014 року співробітниками ДАЇ виявлено 441 випадок порушення Правил дорожнього руху (ПДР), з них 68 – скоєних під впливом алкогольного сп’яніння. Про це «Новій Добі» повідомили в прес-службі УДАЇ в Черкаській області.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року, кількість виявлених порушень зменшилась. Так, з 1 по 8 січня 2013 року було виявлено 539 порушень, 89 з них скоєно нетверезими водіями. Найгірше, що саме в стані алкогольного сп’яніння трапляються ДТП. Часто вони мають тяжкі наслідки – від завдання матеріальної шкоди до каліцтва та загибелі як самого порушника, так і інших учасників дорожнього руху (в тому числі й тих, які перебувають в транспортному засобі порушника).

Це пояснюється тим, що особа в стані алкогольного сп’яніння втрачає можливість адекватно оцінювати дорожню обстановку, вчасно реагувати на її зміни та швидко приймати правильні рішення. В більшості випадків нетверезі водії перевищують швидкість, здійснюють маневри, порушуючи ПДР.

Але найгірше, що в більшості випадків в ДТП за участю водіїв «під градусом», страждають ні в чому не винні люди – пішоходи, велосипедисти, інші водії та їхні пасажири, які не порушують Правил дорожнього руху, але не встигають відреагувати на п’яного водія, який рухається в населеному пункті зі швидкістю 140 км/год.
Нагадаємо, наприкінці минулого року відповідальність за керування автомобілем у нетверезому стані посилено. Це саме стосується й осіб, що перебувають у стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їхню увагу й швидкість реакції.

Згідно зі змінами, з 14 грудня 2013 року, за керування транспортним засобом у нетверезому стані для водіїв передбачений штраф від 3400 до 5950 гривень або позбавлення права керування авто на строк від одного до двох років, або адміністративний арешт на строк від 7 до 10 діб, для інших осіб – штраф від 3400 до 5950 гривень або адміністративний арешт на строк від 7 до 10 діб.

Повторне протягом року вчинення такого порушення тягне за собою: для водіїв позбавлення права керування транспортними засобами на строк від двох до трьох років з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або адмінарешт на строк від 10 до 15 діб з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого, для інших осіб – адмінарешт на строк від 10 до 15 діб з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Вчинення зазначеного правопорушення особою, яка двічі протягом року піддавалась адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп\’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, за відмову від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп\’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, тягне за собою: для водіїв позбавлення права керування транспортними засобами на строк до десяти років з оплатним вилученням транспортного засобу, для інших осіб – адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб з оплатним вилученням транспортного засобу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x