Щоб чай був смачний і корисний

Щоб чай був смачний і корисний

Будь-яка людина з медичною освітою знає, що влітку найкращим напоєм є чай. Зазвичай лікарі рекомендують саме цей напій як дієвий засіб від спеки і обезводнення організму. Особливість цього напою в тому, що незалежно від вартості самого продукту результат значною мірою залежить від уміння і знання того, хто його готує. Тому кожній справжній господині не завадить дізнатися про секрети приготування справді смачного і якісного чаю.

Заварник. Для приготування чаю беріть спеціальний заварник. Якщо ви заварюєте сорти чаю, що сильно відрізняються один від одного, то, щоб не змішувати різні смаки, використовуйте для кожного сорту інший чайник. Майстри чайної церемонії стверджують, що найкраще заварювати чай у чайниках із фарфору, кераміки, глини або скла. Весь посуд для чаю потрібно тримати в чистоті не тільки зовні, але й усередині. Носик заварника варто регулярно протирати від нальоту. Зберігати чайний посуд не можна поряд із спеціями та іншими продуктами чи речовинами, що мають різкий запах.

Чай. Щоб по-справжньому насолодитися смачним чаєм, купуйте лише якісний продукт. Він повинен мати свіжий і терпкий аромат. Листя чорного чаю повинні бути чорними і блискучими. Чим світліший колір мають листочки зеленого чаю, тим вища його якість. Якісний продукт повинен бути упакований у фольгу чи целофан, інакше він швидко вивітриться і втратить смакові властивості.
Зверніть увагу також на систему позначень, яку можна знайти на упаковці чаю. OР – це знак найвищої якості для чаю з великого листя, FP – знак середньої якості, а PS – найнижчої. Для середньо-листових чаїв діють такі позначання: ВОР означає, що чайне листя пошкоджене під час збору, ВР – листки трохи меншого розміру, але приблизно тієї ж якості. BPS і PD – середньо-листовий чаї найнижчих сортів. І нарешті, дрібно-листові чаї: висівки (F) і пил (D). Зрозуміло, що чим дрібніше листя, тим нижчий сорт чаю.

Вода. Часто люди забувають про те, що основа чаю – це вода, а тому слід серйозно ставитися до її якості. Для приготування напою використовуйте очищену або джерельну воду, що не містить сторонніх домішок і запахів. Якщо у вас немає змоги придбати таку воду, використовуйте ту, що була очищена побутовим фільтром для води. Існує думка, що вода для приготування чаю має закипіти. Але досвідчені майстри чайної церемонії стверджують, що воду не треба доводити до кипіння, оскільки це псує її смак. Зелений чай рекомендують заварювати при температурі 80 – 85°C. Для чорних сортів чаю використовуйте воду, нагріту до 90 – 95°C. Утім, якщо ви не впевнені у якості води, її краще прокип’ятити, і вже потім охолодити до потрібної температури.

Час заварювання. Важливе значення має час заварювання чаю. Він може бути різним для кожного сорту. Тому після покупки уточніть у продавця або прочитайте на упаковці, скільки часу саме цей чай потрібно заварювати. Коли чай уже заварився, листя треба вийняти, тоді напій не матиме гіркого присмаку. Щоб робити це швидко і просто, придбайте спеціальний чайник із змінними відділеннями для заварки, або просто використовуйте ситечко. Розмір таких контейнерів має бути розрахований на те, що під час заварювання чайне листя збільшується в об’ємі приблизно вдвічі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x