Отруїтися можна і їстівними грибами

Отруїтися можна і їстівними грибами

Восени настає період збирання дикорослих грибів. Разом із ним починається й період грибних отруєнь. Найчастіша причина цьому – споживання неїстівних видів. Часто недосвідчені грибники помилково вважають отруйний гриб їстівним, через що і зазнають харчового отруєння. Про це «Новій Добі» розповіла Олеся Копильчук, лікар-гастроентеролог Черкаської обласної лікарні.

Найчастіше отруюються пластинковими грибами, тому що їхні різновиди дуже схожі між собою. Відповідно, збирачі іноді отруйний гриб помилково вважають за їстівний. Це такі гриби, як сироїжки, опеньки, лисички – збираючи їх, слід уважно додивлятися, чи це не отруйний їхній вид.
Отруїтися можна і їстівними грибами – через недотримання правил їхнього приготування або споживання. Так, наприклад, вони можуть зіпсуватися, якщо їх зберігали без термічної обробки більше 5 днів. Деякі види, такі як дубовик, гнойовик, несумісні з алкоголем. Їхнє споживання з міцними напоями також може стати причиною харчового отруєння.

Можуть викликати отруєння й сморчки (або зморшки), якщо з’їсти їх забагато.
Варто також пам’ятати про особливу властивість грибів – вони, наче губка, вбирають у себе солі важких металів, цезій, стронцій, ртуть. Тому краще не збирати їх біля промислових зон, сміттєзвалищ та автомагістралей. Через ці солі важких металів навіть їстівні види можуть стати отруйними.

Дітям їсти гриби взагалі не рекомендую. Це важкий продукт, який довго перетравлюється. Тому дитячому організму важче з ним упоратися, ніж дорослому. Починати їсти гриби можна вже у підлітковому віці, приблизно з 12-ти років.

Купуючи гриби на ринках, також слід бути обережними. Звертайте увагу на наявність у продавців сертифікатів, які засвідчують те, що товар пройшов перевірку.
Я, наприклад, купую тільки білі гриби. Слідкую за тим, щоб вони були не занадто великого розміру і не поїдені шкідниками.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x