З 1 жовтня штрафуватимуть за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних

З 1 жовтня штрафуватимуть за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних

Також з цього дня зобов’язані застосовувати при проведенні розрахунків у готівковій формі РРО підприємці – спрощенці третьої групи, які за І півріччя 2015 року перевищили обсяг доходу 1 млн гривень. «Нова Доба» про це дізналася в ГУ ДФС у Черкаській області.

ГУ ДФС у Черкаській області нагадує платникам про те, що з 1 жовтня 2015 року:
1. Застосовуватимуться штрафні санкції за порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). Вказана відповідальність настає відповідно до змін, внесених Законом України від 16 липня 2015 року №643-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість».
За несвоєчасну реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних застосовуються штрафні санкції в розмірі:
– 10 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних / розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів;
– 20 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних / розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30 календарних днів;
– 30 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних / розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів;
– 40 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних / розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації на 61 і більше календарних днів.

Відсутність з вини платника реєстрації податкової накладної, що підлягає наданню покупцю – платнику податку на додану вартість, та розрахунку коригування до такої податкової накладної в ЄРПН протягом 180 календарних днів з дати їх складання тягне за собою накладення на платників податку на додану вартість, на яких покладено обов\’язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірі 50 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податковій накладній / розрахунку коригування.

Нагадуємо, що з 1 жовтня реєстрація податкових накладних / розрахунків коригування в ЄРПН здійснюється не пізніше п\’ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання.
Консультації та допомогу з питань реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в ЄРПН та з інших питань роботи СЕА ПДВ платникам податку на додану вартість нададуть за номерами спеціальних гарячих ліній: http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/212606.html

2. Зобов’язані при здійсненні своєї господарської діяльності застосовувати РРО, або перейти на використання виключно безготівкових розрахунків ФОП- платники єдиного податку 3 групи, які за І півріччя 2015 року перевищили обсяг доходу 1 млн. гривень.

Нагадаємо, що Законом України від 1 липня 2015 р. №569-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» визначено категорії платників єдиного податку, які не застосовують реєстратори розрахункових операцій.
Це:
– платники єдиного податку першої групи;
– а також фізичні особи – спрощенці другої і третьої груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн. гривень.
У разі перевищення ФОП – спрощенцями 1 млн. гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

У Черкаській області 293 платники єдиного податку 3 групи (фізичні особи-підприємці) за І півріччя 2015 року перевищили обсяг доходу 1 млн. гривень. З 1 жовтня вони зобов’язані при здійсненні своєї господарської діяльності застосовувати РРО, або перейти на використання виключно безготівкових розрахунків. Решті платникам єдиного податку 3 групи (фізичні особи-підприємці) слід постійно контролювати обсяг своїх доходів.
Водночас, платники єдиного податку ІІ групи (фізичні особи-підприємці) у разі перевищення обсягу доходу 1 млн. грн. у 2015 році (незалежно від місяця, у якому відбулося таке перевищення) зобов’язані з 01.01.2016 при провадженні своєї господарської діяльності розпочати застосування РРО.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x