У Черкасах відбулася конференція, присвячена творчості Михайла Старицького

У Черкасах відбулася конференція, присвячена творчості Михайла Старицького

Всеукраїнська наукова конференція «Творчість Михайла Старицького і тенденції розвитку українського письменства 2-ї пол. ХІХ – поч. століття» відбулася сьогодні в Черкаському національному університеті ім. Богдана Хмельницького. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Корифей українського театру, поет, перекладач, видавець, прозаїк – автор 7-ми історичних романів, 7-ми повістей, близько 70-ти оповідань та новел. У таких різноманітних іпостасях заслужив пошану українців Михайло Старицький, уродженець села Кліщинці Чорнобаївського району.

До 175-річчя від дня народження видатного українського письменника і драматурга Михайла Старицького в університеті провели наукову конференцію. Доповіді, які представили, охоплюють широке коло проблем творчості Старицького і його родини. Адже вартою уваги науковців і поціновувачів української літератури є не тільки діяльність корифея, але і його сім\’ї, які були не менш літературно і театрально обдарованими людьми. Так, Людмила Скорина, доцент кафедри української літератури та компаративістики, доповіла присутнім про біблійні мотиви у драматургії Людмили Старицької-Черняхівської, доньки Михайла Старицького.

Заступник голови Чорнобаївської РДА з гуманітарних питань Валентина Стилик розповіла присутнім про долю Михайла Старицького, яка тісно пов’язана із Чорнобаївщиною. Народився він у селі Кліщинці, яке тоді належало до Золотоніського повіту, у родині незаможних поміщиків. Осиротівши у 12 років, підростав у родичів у сусідньому селі Жовнине, разом із Миколою Лисенком – видатним композитором. «Повертатися на малу Батьківщину він не любив, – розповідає Валентина Стилик, – адже рідні місця навіювали йому тугу за померлими батьками. Та все ж місцеві жителі з теплотою в душі пригадують зустрічі зі Старицьким». Він любив спілкуватися із селянами, любив співати з ними і для них, іноді виконував пісні власного авторства. Саме так народилася «Ніч яка місячна…»

У Черкасах відбулася конференція, присвячена творчості Михайла Старицького
– Наукова конференція – лише один із багатьох заходів, запланованих в області до ювілею Корифея. «Ми тільки починаємо реалізацію заходів зі вшанування творчості Михайла Старицького. Сьогодні о 18 годині обласний театр у Черкасах поставить виставу «За двома зайцями» за мотивами творчості Михайла Старицького та Івана Нечуя-Левицького. А в Кліщинцях скоро відбудеться відкриття оновленого музею, – повідомив Володимир Поліщук, завідувач кафедри української літератури і компаративістики, доктор філологічних наук.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x